Coronacijfers stijgen het snelst in West-Vlaanderen: "Vermijd nauwe contacten tussen kinderen en ouderen met een risicoprofiel"

Tussen 1 en 7 december 2020 waren er 18 procent meer besmettingen in West-Vlaanderen dan de week voordien. In de andere Vlaamse provincies stijgen de cijfers met niet meer dan 5 procent. In Limburg en alle Waalse provincies dalen ze. 

West-Vlaanderen is wel de provincie waar er het meest getest wordt. Steven Van Gucht van Sciensano geeft een mogelijke verklaring voor de grote stijging: "In West-Vlaanderen, waar we relatief gezien de grootste toename zien, stijgen de cijfers bij alle leeftijdsgroepen en in het bijzonder bij de 50-en 80-plussers. Een week voordien zagen we vooral een stijging bij kinderen en tieners. We kunnen echter niet met zekerheid zeggen of dit te maken heeft met de verspreiding tussen generaties. Maar we willen nog maar eens waarschuwen voor nauwe contacten tussen kinderen en oudere personen met een risicoprofiel."

Ziekenhuisopnames

Ook het aantal ziekenhuisopnames is tussen 1 en 7 december 2020 gestegen in de provincie West-Vlaanderen, terwijl er algemeen gezien een plateau is bereikt. "Jammer genoeg zit het huidige plateau op een te hoog en te onveilig niveau. Met net geen 200 ziekenhuisopnames per dag blijft de belasting in de ziekenhuizen, alsook de tol aan ziekte en overlijdens te hoog."

"Binnenkort gaan we zien welke kant de curve uitgaat", zegt Van Gucht. "Naar beneden of naar boven. Die kaart hebben wij in onze handen. Het zal nu zaak zijn om door te zetten."

Sciensano

Meest gelezen