Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Druk op pro-democratische beweging in Hongkong neemt toe: mediamagnaat Jimmy Lai staat terecht

In Hongkong moet mediamagnaat en dissident Jimmy Lai (73) voor de rechter verschijnen. Hij wordt beschuldigd van "samenspannen met buitenlandse mogendheden". Lai is uitgever van de krant Daily Apple en een van de belangrijkste democratische critici tegen de groeiende invloed van China in de autonome regio Hongkong.

De zaak tegen Lai is de zoveelste in een reeks rechtszaken tegen dissidenten en critici van de toenemende invloed van Peking in Hongkong. Formeel staat de mediamagnaat terecht voor "samenspannen met een ander land of buitenlandse mogendheden". Volgens de autoriteiten brengt Lai daarmee de nationale veiligheid in gevaar.

Lai verblijft al sinds begin deze maand in de cel. Hij werd toen opgepakt wegens een erg vage beschuldiging, namelijk "het illegaal gebruik van het hoofdkwartier van zijn bedrijf voor doeleinden die niet toegelaten zijn". 

Eerder werd de mediamagnaat al een paar keer opgepakt, maar hij werd telkens vrijgelaten op borgtocht. In augustus vielen zo'n 200 politieagenten het gebouw van zijn tabloid "Apple Daily" binnen voor een huiszoeking. 

Lai is tot dusver het meest prominente gezicht van de pro-democratische beweging, dat sinds het ingaan van de nieuwe veiligheidswet in juli voor de rechter moet verschijnen.  Begin deze week werden andere leden van de pro-democratische beweging opgepakt, onder wie de voorzitter van de Democratische Partij.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen