Videospeler inladen...

Dwergvinvis aangespoeld op het strand van Bredene: "Het dier was erg mager en had een gebroken kaak"

Vanmorgen is er een dode dwergvinvis aangespoeld op het strand van Bredene. Het dier was erg mager en had een gebroken kaak. Intussen is de dwergvinvis naar de faculteit Diergeneeskunde van de UGent in Merelbeke gebracht voor verder onderzoek.

"Hoewel de naam dwergvinvis anders doet vermoeden, gaat dat niet om een klein beestje", zegt maritiem bioloog Jan Haelters. "Het gaat om een heel jong dier van 3 meter 89 centimeter. Dwergvinvissen worden gemakkelijk 8 à 9 meter lang." Volgens Haelters gaat het om een zeldzame vondst op ons strand. "Een dwergvinvis spoelt hier maar een keer om de 5 à 10 jaar aan."

Gebroken kaak

"Het dier leefde nog toen zijn kaak gebroken was. De breuk is er dus niet gekomen door tegen een of andere golfbreker te botsen. De dwergvinvis was nog erg vers. Dat betekent dat het dier waarschijnlijk pas vannacht overleden is" zegt Haelters. Maar alle details worden nog verder onderzocht aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent in Merelbeke.

Videospeler inladen...

Meest gelezen