EMPICS Entertainment

Huurinkomsten uit eigendom in het buitenland zullen worden belast zoals in België

Wie huurinkomsten uit een eigendom in het buitenland heeft, zal voortaan worden belast zoals in eigen land, namelijk op basis van het kadastraal inkomen. Dat heeft de ministerraad beslist op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Petegehem (CD&V).

Tot nu toe werden inkomsten uit eigendommen in het buitenland belast op basis van de reële huurwaarde. In België gebeurt dat op basis van het lagere kadastraal inkomen.

De regering voert de aanpassing door na een veroordeling wegens discriminatie door het Europees Hof van Justitie.

Wie een eigendom in het buitenland heeft, kan dat tot 31 december 2021 spontaan aangeven aan de Admistratie Opmetingen en Waarderingen, die het kadastraal inkomen zal bepalen op basis van de aangereikte informatie. De nieuwe regeling gaat in vanaf het aanslagjaar 2022 (inkomsten van 2021).

Er zijn zo'n 155.000 landgenoten die inkomsten uit onroerend goed in het buitenland hebben aangegeven. Dat ze nu op een nog te berekenen kadastraal inkomen zullen worden belast in plaats van op de werkelijke huurinkomsten, betekent voor velen onder hen een fiscale meevaller.

In de Europese Unie is België het enige land dat geen belasting heft op reële huurinkomsten van particulieren. Bij professionele verhuur - door bedrijven bijvoorbeeld - worden huurinkomsten wél al belast op basis van de reële huurinkomsten. Dat is ook zo als een particulier verhuurt aan iemand die het pand voor zijn of haar beroep gebruikt.

Meest gelezen