Videospeler inladen...

Wildlifespotter maakt nieuwe foto's van"Lynx van den Aldi" in de Belgische Semoisvallei

Begin november is er opnieuw een foto gemaakt van een wilde Europese Lynx in de Semoisvallei. Eind augustus was daar al voor het eerst een opname van een lynx gemaakt en daarna volgden nog foto's in oktober. Het recente beeld maakt mee duidelijk dat de lynx wel degelijk opnieuw gevestigd is in België en het dus niet om doortrekkende dieren gaat.

Het was Billy Herman, CEO van Starling natuurreizen die erin geslaagd is om opnieuw een foto van een lynx te maken in de Semoisvallei. Hij is een gepassioneerd wildlifespotter en had in het gebied onbemande wildcamera's geïnstalleerd.

Toen hij enkele dagen geleden zijn wildcamera's controleerde, vond hij tussen de duizenden beelden van wasberen, edelherten, vossen, wilde zwijnen en ander wild zowaar ook enkele beelden van een Europese lynx.

 De camera's hingen natuurlijk niet zomaar in de Semoisvallei, maar waren daar geplaatst in de hoop meer te weten te komen over het territorium van de lynx die in augustus al in beeld werd gebracht. Leeft het dier daar helemaal alleen, of zouden er meerdere dieren in de Semoisvallei aanwezig zijn?

Lees verder onder de foto.

Onmiddellijk werd contact gezocht met Réseau Loup, het Waals meldpunt voor grote predatoren. Blijkt dat ook Réseau Loup intussen nieuwe beelden van de lynx heeft ontvangen, uit de maand oktober. De beelden van Réseau Loup zijn nog duidelijker, want gemaakt in daglicht en met een echt fototoestel, dus niet met een onbemande wildcamera. Uit een vergelijking van de beelden van Réseau Loup enerzijds en die van Billy Herman en Welkom Lynx anderzijds, blijkt duidelijk dat het om hetzelfde dier gaat.

Ook de medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben zich over de beelden gebogen en bevestigen de match tussen de beelden van oktober en die van november. Lynxen hebben een uniek vlekkenpatroon waardoor ze individueel herkenbaar zijn als je ze vanuit de juiste hoek weet te fotograferen.

We kunnen ervan uitgaan dat er minstens één dier zich gevestigd heeft

Jan Loos, Welkom wolf

Met honderd procent zekere waarnemingen uit februari, augustus, oktober en november van dit jaar wordt één ding alvast duidelijk: de lynx is echt wel in de Semoisvallei gevestigd, het gaat hier niet om toevallige passanten. 

"Er zijn al een heel jaar lang meldingen van zichtwaarnemingen en ook foto's van de lynx in dat gebied", zegt Jan Loos van "Welkom wolf". " Dan kunnen we er vanuit gaan dat er minstens één dier zich gevestigd heeft.

Voorlopig is er geen bewijs dat er meer dan één dier aanwezig zou zijn, maar deze ene lynx heeft alvast zijn "vingerafdrukken" prijsgegeven. De unieke tekening in de vacht wordt nu vergeleken met die van gekende lynxen uit de buurlanden. Mogelijk komen we zo meer te weten over de herkomst van de eerste Belgische lynx (of althans de eerste die zich liet strikken).

Lynx van den Aldi

Wildlifespotter Herman had zeer bescheiden middelen ingezet: enkele wildcamera's "state of the art", en daarnaast een set uit de promofolder van ALDI. Het grappige is dat uitgerekend één van de camera's van ALDI uiteindelijk de klus klaarde. Zo heeft het dier meteen zijn bijnaam "Lynx van den Aldi" gekregen.

Jan Loos is blij met de komst van de lynx in ons land. "Het gaat om een diersoort die, net zoals de wolf, eeuwen geleden door de mens is uitgeroeid in onze streken. Langzaam maar zeker herpakken die diersoorten zich en nemen ze opnieuw hun leefgebieden in. Dat komt omdat er meer natuur is en minder intensief gejaagd wordt."

Toch tempert Loos de hoerastemming: "Dat wil zeker niet zeggen het in het algemeen goed gaat met de natuur, want er zijn veel soorten die het heel moeilijk hebben. Maar het is wel opvallend dat net die grote, spectaculaire predatoren nu terugkomen."

Meest gelezen