2016 Jeff Kravitz

Dol op Mariah Carey of walgen van Wham? Dit is de reden waarom je wel of niet van kerstmuziek houdt

Haal je je neus op voor "Rudolph the Red-Nosed Raindeer" of droom je al weg bij de eerste noten van Bing Crosby's "White Christmas"? "De reactie op kerstmuziek is inderdaad vaak of erg positief of erg negatief", zegt communicatiepsycholoog Olaf Spittaels. "Muziek versterkt namelijk je stemming", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

Geen muziekgenre dat de mensheid meer verdeelt dan kerstmuziek. Ofwel hou je ervan, ofwel komen de kroketten onverwacht naar boven. Dat verschil in appreciatie is de laatste dagen erg duidelijk nu de muzikale sneeuwvlokken op alle radiostations je om de oren vliegen.  

"Er zijn inderdaad duidelijk voor- en tegenstanders van kerstplaten", zegt Olaf Spittaels, communicatiepsycholoog van de AP Hogeschool. 

"Al heb ik het gevoel dat meer mensen er blij van worden. Dat heeft te maken met wat we stemmingsconsistentie noemen. Prikkels die passen bij hoe we ons op dat moment voelen, pikken we sneller op. We gaan ze ook als positief ervaren. Hou je van Kerstmis dan zal een kerstlied je een blij gevoel geven en in de sfeer brengen."

"Je kan het vergelijken met reclame voor etenswaren. Daar zijn we onbewust ook veel ontvankelijker voor tijdens een kookprogramma dan tijdens een actiefilm." 

Walgen van Wham

De omgekeerde logica geldt ook voor muziekliefhebbers die al jaren hopen dat het voor Wham ook echt de laatste Kerstmis mag zijn. "Als je niet houdt van een kerstboom en alles wat daarbij hoort, dan strookt die kerstmuziek niet met je stemming. Dan gaat dat negatieve gevoel benadrukt worden", zegt Spittaels in "Start Je Dag". "Al is er ook voor de haters hoop. Kerstmuziek bestaat in alle genres, van AC/DC tot Bach. Een song als 'Give Peace A Chance' van John Lennon wordt ook als kerstplaat beschouwd. Maar hij staat mijlenver van 'Jingle Bells' of 'Oh Denneboom' ", besluit Spittaels.

Meest gelezen