Radio 2

Huisarts uit Evergem valt 21 kilo af: "Mannen met een dikke buik hebben meer risico op ernstige ziekte bij coronabesmetting"

Huisarts Alain Bogaert (54) uit Evergem bij Gent is 21 kilogram afgevallen. Niet om er mooier uit te zien, maar omdat hij beseft dat vooral obese mannen een hoger risico hebben op complicaties als ze besmet raken met het coronavirus. "Ik was zelf serieus op weg om obees te worden, dus ik besloot er iets aan te doen."

Het coronavirus en obesitas, zwaarlijvig zijn dus, is geen goede combinatie. Mensen die overgewicht hebben, kunnen erg ziek worden van het virus en bijgevolg ook ernstigere complicaties ontwikkelen. Dat is de conclusie die huisdokter Alain Bogaert uit Evergem trok na beelden van voornamelijk mannelijke vijftigers met overgewicht die op de diensten intensieve zorg belanden in ziekenhuizen. Omdat hij zelf op weg was om ernstig zwaarlijvig te worden, besloot hij de koe bij de horens te vatten. Hij besloot gezond te eten en verloor 21 kilogram.

Je moet gewoon op een dag tegen jezelf zeggen: ik doe het
Huisarts Alain Bogaert

Heel veel water

"Je moet gewoon op een dag zeggen tegen jezelf: ik doe het", zegt Bogaert. De huisdokter kreeg de kilo's eraf door vooral gezonder te gaan eten: "Ik ben gestopt met het eten van aardappelen, brood en pasta. Ik eet ook heel veel groenten op alle mogelijke manieren bereid. Een beetje vlees, veel vis, kaas en noten. En ik drink héél veel water." 

Alle lekkere dingen zoals croissants en snoepjes laat hij links liggen. "Je mist dat wel, maar het loont en het gaat heel snel. Je conditie verbetert en het is dankbaar om te doen", zegt Bogaert. Naast het veranderen van zijn eetpatroon is hij ook meer beginnen te bewegen. "Als je een hoge bmi hebt (Body Mass Index, geeft aan of je gewicht gezond is), kan je beter beginnen met te stappen en te wandelen. Niet ineens zware sporten beginnen doen, dat is niet goed."

Afvallen als preventieve maatregel

De huisdokter benadrukt nog eens het belang van de coronamaatregelen: afstand houden,  mondmasker dragen en handen wassen. Maar hij ziet het letten op je gewicht ook als een preventieve maatregel: "Ik ben ervan overtuigd dat dat iets is dat nog meer aandacht moet krijgen. Bovenal: je hebt dat zelf in handen. En het heeft sowieso op cardiovasculair vlak ook enorme voordelen om niet zwaarlijvig te zijn."

Als huisdokter merkt hij ook de interesse van patiënten voor zijn dieet. "Er zijn zelfs mensen die mij volgen. Sommigen van hen zijn al 10 kilogram afgevallen. Als je het voorbeeld geeft zijn er altijd mensen die het ook doen. Doe het desnoods onder begeleiding van een goede diëtist, maar geef vooral niet op!"

kasto80

Meest gelezen