Sprankelend en sober: "Illuminating Yellow" en "Ultimate Grey" verkozen als kleuren van 2021

Amerikaans kleureninstituut Pantone heeft niet één maar twee kleuren gekozen voor het jaar 2021: "Illuminating Yellow" en "Ultimate Grey". Een verrassende combinatie, die Pantone zelf "praktisch en rotsvast, maar ook warm en optimistisch" noemt. Deze trendkleuren beloven alvast veel zonneschijn en grijstinten in je kleerkast. 

Normaal schuift het Pantone Color Institute slechts één trendkleur naar voren voor het volgende jaar. Voor 2020 verkozen ze "Classic Blue" als opperkleur, wat nu als een griezelige voorspelling voor de coronapandemie wordt gezien. Het coronavirus zet namelijk meer dan ooit de blauwe kledij van het medisch personeel in de kijker. Het jaar 2016 was het eerste jaar dat Pantone een kleurenduo koos: het zachtblauwe "Serenity" en het babyroze "Rose Quartz", een keuze die voor "wellness" en "gendergelijkheid" stond.

Voor 2021 gaat het Amerikaanse kleureninstituut voor kleuren die op het eerste gezicht elkaars tegengestelden zijn: het steenkleurige 17-5104 Ultimate Gray en het gele 13-0647 Illuminating. Pantone noemt het duo zelf "een huwelijk van kleur die een boodschap van kracht en hoop brengt. Praktisch en rotsvast, maar ook warm en optimistisch." Pantone lijkt ons daarmee een hart onder de riem te willen steken sinds het coronavirus ons leven overheerst. (Lees verder onder de foto's.)

Inspiratie door en voor mode- en designwereld

Al meer dan 20 jaar lang schuimen de trendspotters van Pantone catwalks en catalogi af om te kijken welke kleuren zullen overheersen in het komende jaar. Ze vinden ook inspiratie in de entertainment- en filmwereld. Pantones Kleur van het Jaar beïnvloedt op haar beurt de ontwerpen en het koopgedrag in de mode- en interieurindustrie. Zoals onderstaande foto's bewijzen zullen de kledingwinkels in 2021 gevuld zijn met zonnige en sobere designs.

Ook meubelgigant IKEA gaat voor de grijs-gele kleurencombinatie.

Meest gelezen