Limburgers zijn in 2020 al voor meer dan 6 miljoen opgelicht via sms, WhatsApp en internet

Het aantal meldingen van cybercrime, dat is oplichting via het internet, mails, sms en WhatsApp, is duidelijk in stijgende lijn in onze provincie. Dit jaar alleen al zijn er 3.760 pv’s gemaakt voor internetcriminaliteit.

Iedereen heeft wel eens een valse mail gekregen van de bank met de boodschap om dringend in te loggen omdat er iets mis is met de rekening. Slachtoffers klikken op de link in de mail en voeren hun gegevens in waarna de criminelen de rekening plunderen. “Vroeger kon je makkelijk zien of zo’n mail vals was, want er stonden bijvoorbeeld veel fouten in”, vertelt parketmagistraat Volkan Altunbay van het Limburgse parket. “Maar tegenwoordig gaan ze slimmer te werk. Wist je dat sommige dieven zelfs een vals telefoonnummer aanmaken waardoor het lijkt alsof je wordt gebeld door je bankkantoor?”.

Mensen verliezen hun natuurlijk wantrouwen als ze thuis achter hun computer zitten.

In 2020 is er al in totaal voor 6.015.802 euro gestolen via cybercrime in Limburg. Soms gaat het om kleine bedragen, maar gemiddeld zijn mensen bijna 4.000 euro kwijt. “Da’s niet niks”, zucht Volkan Altunbay. “Mensen verliezen hun natuurlijk wantrouwen als ze thuis achter hun computer zitten en zijn vatbaarder voor cybercriminelen. Bovendien is het erg makkelijk voor criminelen om de nodige software aan te schaffen om mensen op te lichten. Het zijn heus geen nerds of computerspecialisten meer die dit doen.”

Valse webshops

Oplichting via het internet kan iedereen overkomen. Parketmagistraat Volkan Altunbay: “Op dit moment vind je op internet valse webshops die speciaal zijn opgericht voor tijdens Kerstmis. Als mensen door corona meer bezig zijn op het internet, zullen we daar ook meer criminelen terugvinden. Als mensen voorzichtig zijn, kunnen we die cijfers opnieuw naar beneden halen.”

Meest gelezen