ddp images

Liveblog: Pfizer zal in januari minder vaccins leveren dan verwacht, maar "vaccinatiecampagne komt niet in het gedrang"

Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen en het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames dalen op weekbasis amper nog. Voor de besmettingen gaat het om een daling van 2 procent, voor de ziekenhuisopnames van 1 procent. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano. Pfizer zal minder vaccins kunnen leveren begin volgend jaar. "De startdatum van vaccinatiecampagne zal hierdoor niet beïnvloed worden", meldt het farmabedrijf. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pfizer levert minder vaccins dan verwacht in januari

Farmabedrijf Pfizer zal in januari en februari minder coronavaccins aan ons land leveren dan aangekondigd. De productie van de vaccins heeft vertraging opgelopen. Dat nieuws werd ons bevestigd door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

Op 5 januari begint ons land met vaccineren. Er zouden vanaf dan zo'n 600.000 vaccins worden geleverd, maar dat aantal zal dus trager worden gehaald. Hoeveel vaccins er dan wel worden geleverd, is nog onduidelijk.

Volgens Pfizer zal de tragere levering de startdatum van de vaccinatiecampagne niet in het gedrang brengen. "De verdere uitrol van de vaccins zal wel iets trager verlopen.  De implementatie van de vaccinatiestrategie zoals ze nu voorligt, kan dus begin januari zoals gepland van start gaan", klinkt het in een persbericht.

Pfizer meldt dat de aanpassingen aan de productielijnen in de VS en Europa nu volledig voltooid zijn en dat de vaccindosissen momenteel in sneltempo worden gemaakt. "Op basis van de huidige prognoses verwachten we wereldwijd tot 50 miljoen vaccindosissen te produceren nog dit jaar. We hebben er vertrouwen in dat we tegen het einde van 2021 zoals aangegeven tot 1,3 miljard doses kunnen leveren."

De eerste fase van de vaccinstrategie zou dus niet in gevaar komen en de leveringsachterstand zou tegen eind februari zijn ingehaald. Die these wordt aan VRT NWS bevestigd door professor Dirk Ramaekers, de voorzitter van de taskforce van de vaccinatiestrategie. "Als de dosissen inderdaad geleverd worden tegen eind februari zoals Pfizer meldt, dan komt de eerste fase van de vaccinatiestrategie niet in het gedrang", aldus Ramaekers.

Coronacijfers: Bevestigde besmettingen en ziekenhuisopnames dalen amper nog

Het gemiddelde aantal besmettingen en het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames in ons land dalen op weekbasis nagenoeg niet meer. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 4 tot 10 december werden elke dag gemiddeld 188 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is op weekbasis een daling met amper 1 procent: de week daarvoor (27 november tot 3 december) waren er gemiddeld 190 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, donderdag 10 december, werden 200 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis (een dag eerder waren het er nog 185). 248 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 2.939 coronapatiënten in het ziekenhuis, daarmee daalt dat aantal voor het eerst in bijna twee maanden onder de 3.000 (op 20 oktober lagen 2.969 mensen in het ziekenhuis, red). 657 onder hen liggen op intensieve zorg, ook dat is een daling. 412 patiënten hebben beademing nodig.
  • Het gemiddelde aantal overlijdens per dag neemt nog af. In de week van 1 tot en met 7 december overleden elke dag gemiddeld 98 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor. Tussen 24 en 30 november overleden elke dag gemiddeld 118 mensen.
  • Tussen 1 en 7 december werden per dag gemiddeld 2.165 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is maar 2 procent minder dan de week ervoor.
  • Tussen 1 en 7 december werden dagelijks gemiddeld 30.300 tests afgenomen, dat aantal neemt licht toe. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 8,6 procent. Dat betekent dat net geen 9 op de 100 afgenomen tests positief was.

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de coronacijfers. Van 21 oktober tot 22 november werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

VS: Trumpadministratie zet geneesmiddelenwaakhond FDA onder druk om Pfizervaccin groen licht te geven

De stafchef van de Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd het hoofd van de medicijnenwaakhond FDA te ontslaan als die niet aan het eind van de dag goedkeuring geeft aan het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BionTech. Het dreigement vanuit het Witte Huis zou ervoor gezorgd hebben dat de FDA nog meer vaart achter de procedure zet.

Politieke bemoeienis met de waakhond geldt als ongepast. De taak van de FDA is om op basis van wetenschappelijke informatie te oordelen of een middel effectief en veilig is alvorens het goed te keuren voor de markt. Trump beschuldigde de FDA er voor de verkiezingen van dat die om politieke redenen de ontwikkeling van een vaccin zou tegenhouden, en stelde dat FDA-ambtenaren tegen hem samenzweren.

Trump heeft de afgelopen maanden dikwijls verkondigd dat er snel en voor de verkiezingen een coronavaccin zou zijn.

Federale wegpolitie: "Bob-campagne blijft nodig, zelfs in coronatijden"

De jaarlijkse Bob-campagne is gestart met een persmoment in Aalst, waar federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) de ambitie uitsprak om ook dit jaar streng te controleren op alcohol in het verkeer. Er geldt een avondklok en horeca is gesloten, maar "je kan ook thuis drinken", zegt Gilkinet. "En wie drinkt, kan niet rijden. Dat is ook dit jaar de boodschap."

De federale wegpolitie deelt die vaststelling. "We zien dat er minder verkeer is, maar we zien nog steeds dat mensen achter het stuur kruipen als ze gedronken hebben. Een BOB-campagne blijft nodig, zelfs in coronatijden", zegt directeur Koen Ricour.

Volgens de minister is het de bedoeling om evenveel controles te realiseren. Gilkinet verwijst naar het regeerakkoord, dat het aantal verkeersslachtoffers wil terugdringen. Toch brengt het coronavirus extra werk met zich mee. Het klassieke meettoestel waarin mensen blazen krijgt een pijpje, dat mensen zelf moeten van het toestel klikken na de controle.

Videospeler inladen...

Coronacrisis houdt lelijk huis in VS: "Elke dag evenveel doden als op de meest tragische dagen uit de Amerikaanse geschiedenis"

De coronacrisis woedt in alle hevigheid in de Verenigde Staten. Bijna 300.000 Amerikanen zijn al bezweken aan COVID-19. De stad New York heeft beslist om alle restaurants opnieuw te sluiten. Onder meer in de wijk Staten Island neemt het aantal besmettingen snel toe. En nog niet iedereen lijkt de ernst van corona te beseffen. Dat kon onze correspondent Björn Soenens vaststellen in Staten Island.

Bekijk hier de reportage van Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Steven Van Gucht over test- en vaccinatiecentra: "Heel belangrijk dat de twee groepen goed gescheiden worden gehouden"

In Schaarbeek is er vandaag een eerste oefening gehouden voor de komende vaccinatiecampagne. Er is getest hoe het vaccineren en het testen van mensen zou verlopen in dezelfde een ruimte. Volgens viroloog Steven Van Gucht hoeft dat geen probleem te zijn, ook al worden mensen die mogelijke besmet zijn met het coronavirus en mensen die kwetsbaar zijn op dezelfde plaats behandeld.

"Ik denk dat men dat heel goed gaat moeten plannen en organiseren. Het is heel belangrijk dat je die twee groepen goed gescheiden houdt. De mensen die zich laten testen, daar zitten mensen tussen – meer dan tien procent – die het virus kunnen verspreiden", legt Van Gucht uit in "Het Journaal".

"De mensen die zich laten vaccineren, zullen risicopersonen zijn. In essentie kan dat wel. Er zijn ook ziekenhuizen die dat doen. Je kan dat veilig organiseren om die mensen gescheiden te houden, maar dat vraagt heel wat planning en organisatie."

Steven Van Gucht blikt ook vooruit op het komende Overlegcomité. "Ik ben geen voorstander van verstrenging van de huidige maatregelen, maar het is heel belangrijk dat de bestaande maatregelen goed nageleefd worden. Misschien moeten we ze nog wat strikter opvolgen", aldus Van Gucht.

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Gezinssport Vlaanderen schrapt alle wintersportreizen in de krokusvakantie

Gezinssport Vlaanderen van de Gezinsbond heeft beslist om alle wintersportreizen tot aan de paasvakantie te annuleren. Het gaat dan vooral om de krokusvakantie, met trips naar Oostenrijk en Italië.

"We zijn ervan overtuigd dat het skiën op zich veilig kan, maar het randgebeuren staat wel op de helling, bijvoorbeeld de busreizen, waar mensen tot 12 uur in dezelfde ruimte zitten, of de avondanimatie. We kunnen deze reizen dus niet aanbieden zoals we willen", zegt woordvoerder Wout Stevens. "Naast de signalen van virologen en politici krijgen we ook bezorgde reacties van deelnemers."

Ongeveer 500 mensen die al hadden geboekt zijn persoonlijk verwittigd en krijgen hun geld teruggestort. De reizen in de paasvakantie gaan tot nader order door. Maar als de cijfers slecht blijven, worden ook die geannuleerd.

Ministerraad giet soepelere regels voor erediensten in ministerieel besluit

De nieuwe regels voor de erediensten treden vanaf morgen in werking. De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het compromis dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) eerder deze week bereikte met de geloofsgemeenschappen.

Zoals bekend zullen maximaal vijftien mensen aanwezig mogen zijn op erediensten, huwelijken, begrafenissen en crematies. Tijdens die activiteiten moeten de hygiëneregels worden nageleefd en de nodige afstand worden bewaard.                        

Het ministerieel besluit kreeg vrijdag groen licht van het Overlegcomité en de ministerraad en werd intussen al gepubliceerd in het Staatsblad. Het treedt morgen/zaterdag in werking en is tot 15 januari van kracht.

Eind volgende week start Vlaanderen met vaccinatietests

Eind volgende week starten in Vlaanderen zogeheten 'dry runs' voor het testprogramma voor de vaccinaties. Dat zegt Caroline Leys, woordvoerster bij het regeringscommissariaat COVID-19. De vaccinaties zelf zijn, zoals bekend, voor kort na Nieuwjaar.

"Het is een hele procedure die moet doorlopen worden", zegt Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing en Tracing. "Alleen al het ontvriezen van het vaccin dat op min 80 graden moet bewaard worden, is een zaak die goed moet voorbereid worden. "

In Brussel werden vandaag/vrijdag al testen uitgevoerd voor het toedienen van het vaccin, uiteraard zonder gebruikmaking van het vaccin zelf. Ongeveer 45 vrijwilligers deden mee aan de test in een toekomstig vaccinatiecentrum.

Waar raakt iemand besmet? "Met voorsprong familiale context", prof De Maeseneer pleit voor hotelquarantaine

Een cruciaal element in de aanpak van de coronapandemie is de kennis over waar mensen besmet raken. Sinds september doen de contactcenters in ons land aan bronopsporing en vragen ze aan besmette personen waar ze geweest zijn. Dat kan interessante vaststellingen opleveren. Vooral de familiale context blijkt een van de belangrijkste bronnen van besmetting. Maar in quarantaine gaan binnen het eigen gezin, is niet evident.

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen