Meer alcoholmisbruik tijdens lockdown: "Maar problematische drinkers zullen pas na jaren hulp zoeken"

Ondanks de sluiting van de horeca en het schrappen van evenementen wordt er tijdens de coronacrisis opvallend meer gedronken. Toch zijn er nu niet meer mensen die hulp zoeken voor hun alcoholmisbruik. Volgens het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) in Limburg gaat het om uitstelgedrag en het minimaliseren van alcoholmisbruik.

Uit onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) bleek dat er opvallend meer gedronken werd tijdens de eerste piek van de coronacrisis, ondanks de sluiting van de horeca en het schrappen van de zomerevents en -festivals. Vooral hogeropgeleiden en mensen die plots thuis moesten werken en tegelijk voor hun kinderen moesten zorgen, zijn meer beginnen drinken.  

Maar tot nu toe zien ze bij het CAD in Limburg niet meer mensen die hulp zoeken voor hun alcoholverslaving. Toch is dat geen verrassing, zegt directeur Geert Vanham. "Mensen denken vaak dat ze dat allemaal zelf kunnen oplossen. We weten uit ervaring ook dat problematische drinkers soms pas na 10 tot 15 jaar hulp zoeken. En we horen van mensen, die nu toch bij ons aankloppen, dat ze het gevoel hebben dat er tijdens deze coronacrisis nog veel grotere problemen zijn dan hun overmatig drinken."

Mensen minimaliseren hun alcoholproblemen en hebben last van uitstelgedrag

De hulpverlening van het CAD lag ook niet stil tijdens de lockdowns, dan werd vooral gebeld en gechat met patiënten. Met de meest kwetsbaren werd toch face to face gewerkt. "Ik hoor van de medewerkers wel dat veel gekende cliënten, die hervallen zijn, opnieuw om hulp vragen."  

Moeilijke eindejaarsperiode

Kerstmis en Nieuwjaar staan voor de deur en door de strenge coronamaatregelen is dat voor veel mensen een emotioneel zware periode omdat er nog altijd strenge coronamaatregelen van kracht zijn. Het CAD is bezorgd. "Tijdens de eindejaarsperiode wordt er sowieso meer gedronken. We willen een warme oproep doen om het met wat minder te doen, door bijvoorbeeld te kiezen voor een alcoholvrij drankje of door op voorhand af te spreken hoeveel je gaat drinken." 

  • Als je dorst hebt, drink dan water. Alcohol lest de dorst niet. Je krijgt er zelfs meer dorst van.
  • Eet eerst iets als je honger hebt, vooraleer je alcohol drinkt.
  • Drink liever uit een glas, niet uit een fles. Uit een fles zal je waarschijnlijk meer drinken. Want de bodem lijkt langer ver weg...
  • Als je drinkt, wissel af met niet-alcoholische drankjes.
  • Vraag tijdens het eten water, om te kunnen afwisselen.
  • Spreek met jezelf af hoeveel je maximaal zal drinken. Of stel een uur vast waarop je er zeker mee stopt.
  • Drink niet allerlei alcoholische dranken door elkaar.
  • Drink niet 'gulzig', maar neem minstens 7 slokken per glas.
  • Doe minstens een half uur over een glas. Matige drinkers doen 20 tot 30 minuten over een glas, en bij het tweede glas nog langer.
  • Ga niet systematisch iets drinken als je moe of gespannen bent, of problemen hebt.

Op de website www.alcoholhulp.be staan nog meer tips en een zelftest.

Meest gelezen