Met deze tips betaal je niet te veel om je (zelfgemaakte) postkaart te versturen

De kerstkaarten zijn helemaal terug, zeker in deze coronatijden. Als je er zelf wil versturen, let je maar beter op enkele eigenschappen, zoals grootte en gewicht. Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel moet betalen om je kaartje op de bestemming te krijgen? "De inspecteur" van Radio 2 vat het samen. 

1 of 2 postzegels?

Zelf een kerstkaart maken? Fijn, maar weet wel dat het formaat uiteindelijk zal bepalen welke tarief je zending heeft. Bpost werkt namelijk met genormaliseerde en niet-genormaliseerde formaten.

Wil je een kaartje versturen met 1 postzegel? Hou dan rekening met deze regels:

  • Je envelop is rechthoekig.
  • Hij meet minimaal 90 x 140 mm en maximaal 125 x 235 mm (als referentie kun je best een A4-blad in 3 of in 4 vouwen)
  • Hij is niet zwaarder dan 50 gram.
  • 5 mm is de maximale dikte.

Kijk ook uit met kaarten of enveloppen uit de winkel. Die worden soms ingevoerd vanuit het buitenland, waar andere standaardafmetingen gelden.

Wil je toch een ander formaat versturen? Dan betaal je een meerprijs, in het merendeel van de gevallen twee postzegels. Dat komt omdat sorteermachines moeite hebben met te grote, te kleine of vierkante kaartjes. Die komen niet altijd automatisch op de juiste zijde terecht, waardoor het adres moeilijker leesbaar is voor de computer. Die zendingen moeten manueel afgehandeld worden en dat kost Bpost meer aan werkuren. Daar zit dus het prijsverschil.

Meer informatie over de tarieven vind je op de website van Bpost

Waarom hebben sommige brieven en kaarten meer postzegels nodig? "De inspecteur" zocht het uit in onderstaande video. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Waar plaats je adres?

Ook voor het adres bestaan er een aantal regels. Hoe duidelijker het adres op je enveloppe, hoe makkelijker Bpost je kaartje kan verwerken. Je schrijft het adres onderaan in de rechterhoek, op zo'n drie centimeter van de rand.

Een adres bestaat uit de volgende regels:

  • De naam van de persoon of bedrijf aan wie je het kaartje richt.
  • Straatnaam en huisnummer, eventueel gevolgd door de vermelding 'bus' en het busnummer.
  • Postcode en plaatsnaam. Plaats een spatie tussen postcode en gemeente. Je schrijft de gemeente het best in hoofdletters.
  • Land (alleen voor buitenland)

Meest gelezen