Radio 2

Meulestedebrug in Gent tegen zomer 2021 weer open

De Meulestedebrug in Gent werd eind oktober afgesloten, nadat een schip tegen de brug aan botste en vast kwam te zitten. Intussen hebben experts de schade opgemeten en daaruit blijkt dat de brug tegen de zomer van 2021 opnieuw open kan. "Het was niet zeker of de brug wel te herstellen viel", zegt Karen Buysse van de Vlaamse Waterweg.

Op zaterdag 24 oktober botste een schip tegen de Meulestedebrug aan de North Sea Port in Gent, waarna het vast kwam te zitten onder de rechterhelft van de brug. De schade was groot en de brug werd afgesloten. De afgelopen weken heeft een team van experts de schade in kaart gebracht en opgemeten. Die onderzoeken wijzen nu uit dat de brughelft hersteld kan worden en nog voor de zomer van 2021 opnieuw gebruikt kan worden. "Het was lange tijd niet duidelijk of de brug wel te herstellen viel", zegt Karen Buysse van De Vlaamse Waterweg. 

"Er is heel wat schade aan de staalstructuur van de brug en ook de elektromechanica zal opnieuw aangepast moeten worden. Die werd losgekoppeld om de brughelft te kunnen verwijderen. Maar we gaan er alles aan doen om de brug voor de zomer opnieuw operationeel te maken." De Meulestedebrug is een belangrijke verbinding voor woon-werkverkeer en goederentransport van en naar Nort Sea Port in Gent. 

Aangepaste veerdienst en fietsersbrug

In tussentijd moet het verkeer op zoek naar alternatieve wegen. Om een lange omweg via de R4 te vermijden kunnen auto's en wegverkeer tot 3 ton nu gebruikmaken van de veerdienst aan Terdonk en Langerbrugge. "Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust en North Sea Port hebben een extra veer en bemanning ingelegd om een snelle verbinding te voorzien." Fietsers en voetgangers kunnen gebruikmaken van een tijdelijke vaste brug, die naast de Meulestedebrug werd aangelegd. "We hebben gemerkt dat de brug nogal steil is, dus gaan we die aanpassen en comfortabeler maken voor de gebruikers."  

Nieuwe Meulestedebrug

In de zomer van 2021 begint ook de bouw van een nieuwe Meulestedebrug. Toch werd beslist om de oude brug te herstellen. "De Meulestedebrug is een belangrijke verkeersas", legt Buysse uit. "Om te verzekeren dat het verkeer vlot aan de overkant geraakt, hebben we beslist om de oude brug eerst te herstellen. Die zal dan gebruikt worden tijdens de aanleg van de nieuwe brug. Wanneer de nieuwe Meulestedebrug klaar is, zal de oude uiteindelijk afgebroken worden."

kasto80

Meest gelezen