Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Nieuwe migrantenkaravaan vanuit Honduras onderweg naar de Verenigde Staten

Opnieuw is een migrantenkaravaan vanuit het Centraal-Amerikaanse land Honduras onderweg naar de Verenigde Staten. Honderden migranten zijn te voet vertrokken in San Pedro Sula, in het noorden van Honduras. Ze zijn op de vlucht voor de ellende die twee verwoestende orkanen er enkele weken geleden aangericht hebben.

"Wij vertrekken met pijn in onze ziel omdat we onze familie moeten achterlaten in Honduras. Maar als we ons doel bereiken - de Verenigde Staten - dan zullen we uit de miserie geraken." Berta Mendez is één van de honderden vluchtelingen en migranten die zich in het holst van de nacht aangesloten hebben bij een nieuwe migrantenkaravaan die in Honduras is vertrokken. 

Het is de zoveelste exodus van jonge mensen die hopen op een betere toekomst in de Verenigde Staten. Ook vrouwen en kinderen stappen mee. Hier en daar loopt een gezin met een buggy. Te voet trekken ze langs onverlichte autowegen met al hun bezit in een rugzak. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Orkanen Eta en Iota oorzaak van deze migrantenkaravaan: duizenden gezinnen dakloos.

"Wij zijn alles kwijt door de orkanen", iedereen herhaalt hetzelfde. Twee verwoestende orkanen, Eta en Iota, trokken vorige maand een spoor van vernieling door Centraal-Amerika. Honduras werd zeer zwaar getroffen: er vielen minstens 100 doden, zware overstromingen en modderstromen teisterden grote delen van het land, oogsten werden verwoest en duizenden gezinnen bleven dakloos en werkloos achter.  

15 november 2020. Ravage aangericht door orkaan Eta. Orkaan Iota zal nog volgen.
AFP or licensors

"In naam van alle migranten vragen wij aan de nieuw verkozen president van de Verenigde Staten: Alstublieft, help ons", zegt Juan Fernández aan het persagentschap Reuters. De retoriek van Joe Biden ten aanzien van migranten is alvast minder hard dan die van z'n voorganger en huidige VS-president Donald Trump. En dat geeft deze mensen duidelijk hoop.  

Maar een goede afloop van deze tocht is zeer twijfelachtig: bij de grens met Guatemala zijn alvast vele vluchtelingen en migranten tegengehouden omdat ze geen papieren, noch een negatieve COVID-test bij zich hadden. Bij een vorige migrantenkaravaan die in oktober was vertrokken, werden ruim 3.500 Hondurezen teruggestuurd door de Guatemalteekse autoriteiten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen