Vlaamse Waterweg

Aanleg nieuwe fiets- en voetgangersbrug over kanaal in Vilvoorde wordt huzarenstukje

In Vilvoorde zullen voetgangers en fietsers vanaf 2022 het zeekanaal Brussel-Schelde opnieuw vlot en veilig kunnen oversteken via een nieuwe brug. Die is 115 meter lang en zal in het voorjaar van 2022 voor het eerst gebruikt kunnen worden. 

Midden oktober zijn in Vilvoorde de eerste werken begonnen voor de aanleg van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het zeekanaal Brussel-Schelde. De brug wordt momenteel gebouwd ter hoogte van het domein "Drie Fonteinen" op linkeroever en de toekomstige woonwijk "Vier Fonteinen" op rechteroever.

De nieuwe brug zal een beweegbare brug zijn zodat het scheepvaartverkeer altijd door kan. De brug zal 115 meter lang zijn en 40 meter hoog, als die openstaat. Het installeren van de brug wordt daardoor nog een echt huzarenstukje. "Op dit moment wordt nog een stukje kaaimuur vernieuwd en ook de pijlers waar de brug op zal rusten worden geïnstalleerd", zegt Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg. "Intussen wordt de brug volledig gebouwd in het atelier van een staalbouwer. En die wordt dan over de waterweg, per schip, naar Vilvoorde gebracht. Om dan tegen de zomer de brug in elkaar te zetten." 

Tijdens de werken zal het jaagpad op beide oevers om veiligheidsredenen niet toegankelijk zijn. Op rechteroever kunnen fietsers een lokale omleiding volgen. De brug heeft een prijskaartje van zo'n 10 miljoen euro. 

Vlaamse Waterweg

Meest gelezen