Hoe wordt de terreurdreiging in ons land geanalyseerd? Ontdek het zelf op de nieuwe website van het OCAD

Het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in ons land in kaart brengt, heeft een nieuwe website gelanceerd. Het wil zo transparantie geven over haar werking.  “En in tijden van crisis zal de website nuttig zijn om de bevolking snel te informeren", licht het OCAD toe. 

Op de nieuwe website van het OCAD kan je onder andere het huidige dreigingsniveau bekijken. Maar je vindt er ook documenten terug over hoe ze de terreurdreiging in ons land precies in kaart brengen.  Heel gedetailleerde rapporten en analyses vindt u er uiteraard niet terug. "We respecteren volledig de vertrouwelijkheid van geclassificeerde informatie van onze partners", laat het OCAD weten. "We verzoenen onze discrete manier van werken met de transparantie die nodig is onze rechtstaat." Een evenwichtsoefening tussen openheid en discretie dus.

OCAD?

Het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging") is een kenniscentrum over terrorisme, extremisme en radicalisering.  Het verzamelt en legt verbanden tussen informatie, en probeert en terreur en radicalisering te voorkomen.

Het OCAD komt af en toe in het nieuws om uitleg te geven over thema's die verband houden met radicalisering. De nieuwe website moet het bereik vergroten. "We kunnen nu op een directe manier communiceren. In tijden van crisis zal de website nuttig zijn om de bevolking snel, correct en betrouwbaar te informeren", besluit het OCAD. 

Goed geïnformeerde burgers zijn weerbare burgers

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Naast een nieuwe website is er ook een nieuw logo met bijbehorende slagzin: "Connecting the dots". Die moet het analyserende karakter van het orgaan in de verf zetten. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn blij met de nieuwe website. "Zo geven we zoveel mogelijk transparantie aan de burgers over het dreigingsniveau, maar ook over bepaalde strategische analyses. En goed geïnformeerde burgers zijn weerbare burgers", reageert die laatste.

Meest gelezen