Ook Wiener Circus ligt stil door lockdown: "Maar acrobaten en jongleurs trainen elke dag om in conditie te blijven"

Al twee maanden staat het Wiener Circus aan het Prinsenhof in Hasselt. Twee maanden zonder een voorstelling. De tent ligt opgeplooid en de tribune is dichtgeklapt. Toch zitten de artiesten van het Wiener Circus niet stil. Potten verf, ladders en boormachines verraden dat hier hard gewerkt wordt. Bovendien moeten artiesten trainen om in conditie te blijven. 

Het is al het 14de jaar op rij dat het Wiener Circus te gast is in Kuringen. Maar door de lockdown zijn er geen voorstellingen. “We hebben de afgelopen weken een nieuwe façade gemaakt voor ons circus”, zegt directeur Ricky Canone. “Telkens als het weer het toelaat, timmeren we aan de nieuwe panelen of zijn we aan het verven.” 

“We zijn blij dat we hier aan het Prinsenhof kunnen blijven staan”, zegt Ricky. “We hebben onze eigen terreinen in Gent, maar die zijn te klein om ook de buitenlandse artiesten die met ons meereizen een plaats geven. Als circusdirecteur ben ik verantwoordelijk voor alle artiesten, dus blijven we ook nu samen.” Naast zijn eigen gezin, zijn ouders en schoonouders zijn er dit jaar ook artiesten uit Portugal, Italië en Roemenië die mee de show maken. 

Trainen

“Als we binnenkort weer voorstellingen mogen geven, moeten de artiesten er staan. Dus trainen ze elke dag. Zeker de jongleurs moeten blijven oefenen. Je verliest de reflexen als je een tijd stilligt.  Een van onze wagens is ingericht als fitnessruimte. En we hebben geluk want we staan aan een bos met een fit-o-meter. Daar maken we elke dag gebruik van," lacht Ricky. 

De circustent is onze kathedraal

De tent ligt opgeplooid in een van de wagens. Er zijn geen voorstellingen en we zijn met te veel in ons gezelschap om er veilig samen te komen. Voor een circusgezelschap is de circustent veel meer dan de ruimte waar ze optreden. “Het is onze kathedraal”, legt  Ricky uit. ”Mijn kinderen zijn er gedoopt, ik ben er getrouwd en we worden er begraven. Het zal vreemd zijn om er dit jaar geen Kerstmis te vieren. We zijn een hechte gemeenschap.”

Johnny Ronaldo

Die samenhorigheid beperkt zich niet tot een circus. Deze week is Johnny Ronaldo overleden. De man die het circus in België op een ander niveau tilde. “De hele circuswereld rouwt mee, zegt Ricky. “Danny, Johnny zijn zoon, is een van mijn beste vrienden. We schrijven mekaar veel berichten, maar nu weet ik niet goed wat schrijven.”

Meest gelezen