Foto: Radio 2

Oude schutterstoren in Zelzate verdwijnt na bijna 100 jaar: "Bij stormweer hielden we telkens ons hart vast"

In Zelzate wordt de oude schutterstoren uit 1927 na bijna 100 jaar afgebroken. De toren raakte zwaar beschadigd door het stormweer van de afgelopen jaren en was daardoor niet meer veilig. "Een monument dat verdwijnt", zegt burgemeester Brent Meuleman (SP.A).

Gisteren startte een aannemer met de afbraakwerken van de schutterstoren in Zelzate. Burgemeester Brent Meuleman (SP.A) kijkt met een dubbel gevoel naar de werkzaamheden. "De laatste jaren hielden we ons hart vast bij stormweer voor eventuele schade", zegt hij. "Bij hevige wind of storm kwamen regelmatig verschillende panelen van de toren naar beneden. Gelukkig is er nooit iets ernstigs gebeurd. Maar aan de andere kant kleurt de schutterstoren al bijna honderd jaar de skyline van Zelzate. Het is dus echt wel een monument dat verdwijnt."

Renovatie was te duur

Door de opgelopen stormschade was de schutterstoren al enkele jaren onveilig en was een renovatie toch nodig. Maar die bleek te duur, dus besliste de eigenaar om de toren dan maar af te breken. Van de elegante toren uit de beginjaren blijft intussen niet veel meer over. Eerder werd het bouwwerk helemaal afgeslagen met houten latten. Die moeten eerst verwijderd worden, vóór het stalen geraamte kan afgebroken worden. "Het is een hele opdracht om zo'n grote toren af te breken", zegt Meuleman nog. 

Na de afbraak van de schutterstoren blijven in Zelzate enkel nog de toren van de parochiekerk en de watertoren over.

kasto80

Meest gelezen