BELGA

Maarkedal geeft iedere inwoner een reflecterend huisnummer: "Hulpdiensten vinden makkelijker juiste adres"

Maarkedal in de Vlaamse Ardennen heeft al haar inwoners een reflecterend huisnummer opgestuurd. Dat moet het duidelijker maken voor hulpdiensten om een adres te vinden. Dat is vooral belangrijk bij dringende medische interventies. Huisnummers zijn nu nog te vaak niet te vinden of slecht leesbaar. Het nabijgelegen Oudenaarde wil het lichtend voorbeeld van Maarkedal volgen.

"Iedere inwoner krijgt een reflecterende versie van hun huisnummer", zegt burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA). "We wilden dat al langer doen, het lag ook al vast in onze bestuursovereenkomst. Het kadert in de veiligheidsmaatregelen die we nemen. Het kost maar 5.000 euro, dus is dit een kleine investering voor de gemeente." De gemeente telt 6.300 inwoners.

Geen verplichting

De inwoners ontvangen dit allemaal, maar ze zijn niet verplicht om het te gebruiken. "We bieden het aan, maar ze zijn vrij om te kiezen of ze het gebruiken of niet." De burgemeester raadt het plaatsen van de nieuwe huisnummers wel aan zodat postbodes en vooral hulpdiensten de weg sneller vinden naar het juiste huis. 

Brandweer, politie en ziekenwagens hebben vaak moeite om het juiste adres te vinden
Burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA) van Maarkedal

"Brandweer, politie en ziekenwagens hebben vaak moeite om het juiste adres te vinden", zegt burgemeester Nachtergaele. "Dat gebeurt vaak bij straten die uit verschillende banen bestaan. Als er dan onduidelijke huisnummers zijn, kunnen er kostelijke minuten verloren gaan." 

Hulpverleners

Hulpverleners van spoeddiensten kunnen erover meepraten hoe moeilijk het kan zijn om het juiste adres te vinden. Zeker bij dringende interventies kan dat een mensenleven kosten. Lode D'Haenens is hoofdverpleegkundige van het AZ Alma in Eeklo: "Een goed zichtbaar huisnummer is heel belangrijk bij dringende situaties. Het komt enkele keren per week voor dat we een huis niet direct vinden." 

Elke minuut die we verliezen bij een dringende situatie, is er een te veel
Hoofdverpleger Lode D'Haenens van AZ Alma in Eeklo

"Als wij een oproep krijgen om iemand te reanimeren, en we vinden het adres niet, geeft dat enorm veel stress. Voor de patiënt en de familie is het dan bang afwachten", zegt D'Haenens. "Soms gaat dat maar om een paar minuten, maar het verlies van die paar minuten kan al een verschil maken. Elke minuut die we verliezen, is een minuut te veel."

"Plaats uw huisnummer zichtbaar en goed leesbaar, aub"

In het Meetjesland, waar D'Haenens actief is als hulpverlener, zijn dan ook nog eens veel polders. 's Nachts geeft dat extra problemen bij interventies omdat die plaatsen niet altijd goed verlicht zijn: "Daarom is het beter om heel duidelijke huisnummers te kunnen zien. Ofwel verlicht, of reflecterend en op een plaats waar er geen begroeiing over hangt." 

De hoofdverpleger hoopt dat er naar de toekomst toe een betere regelgeving rond de plaatsing van huisnummers, en hoe die eruit moeten zien, zal komen.

kasto80

Meest gelezen