BELGA/WAEM

Prijs voor Mensenrechten uitgereikt aan overleden Antwerps dokter Dirk Van Duppen

De Prijs voor Mensenrechten werd voor het eerst in zijn bestaan postuum uitgereikt. Winnaar is Antwerps dokter Dirk Van Duppen. Hij was dokter bij Geneeskunde Voor Het Volk en actief bij de partij PVDA. Van Duppen overleed in maart aan pancreaskanker. “Wij zijn vereerd dat mijn vader die prijs heeft gewonnen omdat wij ook gezien hebben wat hij allemaal heeft gedaan en hoe hij zijn hele leven gestreden heeft voor mensenrechten voor iedereen”, zegt zoon Ben Van Duppen.

Dirk Van Duppen was dokter bij Geneeskunde Voor Het Volk en actief bij de PVDA. Hij zette zich jarenlang in voor betaalbare gezondheidszorg en geneesmiddelen. Hij ijverde ook voor betere werkomstandigheden en door zijn inspanningen werd bijvoorbeeld rugpijn erkend als beroepsziekte voor havenarbeiders.

Van Duppen overleed in maart van dit jaar aan pancreaskanker. De Liga voor Mensenrechten besloot de Prijs voor Mensenrechten postuum aan hem uit te reiken. Dat is de eerste keer sinds het bestaan van de prijs dat dit gebeurt.

We zagen, en dat zeker op het einde van zijn leven, dat hij er heel hard van genoot dat hij iets teweeg had gebracht

Ben Van Duppen, zoon van Antwerps dokter Dirk Van Duppen

Zijn zoon, Ben Van Duppen, mocht de prijs in ontvangst nemen. “We zijn als familie vereerd dat mijn vader die prijs heeft gewonnen, omdat we gezien hebben wat hij zijn hele leven probeerde te doen samen met andere mensen vanuit een authentiek engagement”, zegt Ben. “We zagen, en dat zeker op het einde van zijn leven, dat hij er heel hard van genoot dat hij iets teweeg had gebracht. Zeker omdat hij vanuit dat authentiek engagement vaak dacht dat hij er alleen voor stond en het niet ging lukken. Denk maar aan de strijd tegen de Lange Wapper in Antwerpen. Dat is zo’n groot project en alles lag al vast, maar toch is hij er samen met anderen in geslaagd een stukje bij te dragen aan een nu veel mooier verhaal.”

Hij heeft hard gestreden tegen de waterafsluiting van mensen die hun factuur niet kunnen betalen. Toen hij aan zijn strijd begon, waren er meer dan 1.000 Antwerpenaren bij wie het water werd afgesloten en dat is nu niet meer

Ben Van Duppen, zoon van Antwerps dokter Dirk Van Duppen

Volgens Ben heeft zijn vader de prijs meer dan verdiend. “Mijn vader heeft zijn hele leven lang gestreden om mensenrechten in de praktijk de realiseren. Ze staan wel op papier, maar worden vaak niet gerealiseerd. Denk maar aan de toegang tot water. Hij heeft hard gestreden tegen de waterafsluiting van mensen die hun factuur niet kunnen betalen. Toen hij aan zijn strijd begon, waren er meer dan 1.000 Antwerpenaren bij wie het water werd afgesloten en dat is nu niet meer. Hij vond het absoluut niet kunnen dat je mensen zonder water zet. Zijn eeuwige strijd voor de mensenrechten is de reden dat hij deze prijs gekregen heeft en hij verdient die meer dan dubbel en dik.”

Meest gelezen