Foto Sint-Jozefscollege Aalst

School overleden 11-jarige Celio brengt lied uit als eerbetoon, precies 1 jaar na zijn dood aan de Tereosfabriek in Aalst

Een jaar na de dood van de 11-jarige Celio aan de Tereosfabriek in Aalst, brengt zijn school -het Sint-Jozefscollege- een muzikaal eerbetoon uit voor de jongen. Het nummer is gemaakt op de melodie van het nummer "Memories" van de Amerikaanse band Maroon 5. Het ongeval veroorzaakte veel commotie door de verkeersonveilige situatie rond het bedrijf dat midden in de stad ligt. Aalst voert vanaf 1 januari een beperking in voor zwaar vrachtvervoer in de stad.

We keren een jaar terug naar 11 december 2019. De 11-jarige jongen Celio is samen met zijn mama, zijn broer en zus op weg naar school. Het traject gaat via een gevaarlijk kruispunt, vlakbij de parking van het bedrijf Tereos. Dat bedrijf ligt op een groot terrein in het centrum van Aalst. De jongen wordt aangereden door een vrachtwagen die net van het terrein reed. 

Iedereen is in shock door wat er gebeurde. Ook de vrachtwagenchauffeur was radeloos. Het hele gebeuren doet vragen rijzen over de verkeerssituatie op het terrein. Want regelmatig moeten grote vrachtwagens op en af, en dat te midden van een stadscentrum. Bijkomend probleem is dat er 4 scholen in de buurt zijn, dus veel kinderen passeren er op weg naar school.

De wereld zou er anders kunnen uitzien als we allemaal een beetje Celio zouden zijn
Beleidsondersteuner Sarah De Smet van het Sint-Jozefscollege in Aalst

"Celio's wereld"

En Celio ging ook naar school in de buurt van het bedrijf:  naar de basisschool van het Sint-Jozefscollege. Precies een jaar na zijn overlijden komt de school met een muzikaal eerbetoon naar buiten. Het is een eigen tekst  op de melodie van het nummer "Memories" van de Amerikaanse band Maroon 5.

Het lied heet "Celio's wereld": een zorgelijke kinderlijke wereld. "De wereld zou er anders kunnen uitzien als we allemaal een beetje Celio zouden zijn, want hij was echt een fantastisch vrolijke kerel, en dat wilden we tonen in het nummer", zegt Sarah De Smet, beleidsondersteuner van het Sint-Jozefscollege. (lees verder onder de video)

"Er komt ook een standbeeld dat we hopen te kunnen zetten met geld dat we verzamelen via een crowdfunding", zegt De Smet. "Het beeld zal symbool staan voor spelende kinderen, voor de zorgeloosheid van kinderen. Want dat is wat kinderen moeten kunnen doen: onbezorgd in het leven staan." Het beeld zou komen op de plaats waar het ongeluk gebeurde.

Oplossing?

Het probleem van de onveilige verkeerssituatie in de buurt van het bedrijf is in kaart gebracht, maar het duurde even voor er een oplossing kwam vanuit de stad. Het bedrijf zelf heeft vrij snel een omheining geplaatst rond het terrein: "Dat is al een groot verschil", zegt De Smet. "We sensibiliseren ook veel met de school om te vermijden dat zoiets nog eens gebeurt." De stad heeft het voorbije jaar een plan uitgedokterd om zware vrachtwagens uit het centrum te houden. Op 1 januari wordt die vrachtwagenbeperking ingevoerd. 

kasto80

Meest gelezen