radio 2

Sint-Odulphuskerk van Borgloon herbergt na een grondige restauratie enkele unieke items

De Sint-Odulphuskerk van Borgloon is gerestaureerd. Dat is bijzonder grondig gedaan, en de kerk heeft nu enkele unieke items.  De restauratie heeft twee en een half jaar geduurd. 

De Sint-Odulphuskerk is de parochiekerk van Borgloon. Ze is de voorbije jaren grondig onder handen genomen. Zo zijn de muurschilderingen van rond 1900 helemaal hersteld. Daarnaast heeft de kerk nu ook een beiaard met 28 klokken.  

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vlaamse topstukken en kunst in de kerk

Enkele topstukken van het Loonse klooster van Colen hebben nu ook een plaats in de kerk gekregen. Het klooster is verkocht, maar had enkele bekende stukken: het schrijn van Odilia en de stoel van Sint Lutgardis, allebei Vlaamse topstukken. Die staan nu dus in de Sint-Odulphuskerk van Borgloon. Ook enkele oude doopvonten die tot voor kort in een Luiks museum stonden, zijn weer naar Borgloon verhuisd.

En dan is er ook nog een hedendaagse toevoeging: de HALO, dat is een kunstwerk van architecten Gijs en Van Vaerenbergh, bekend van het doorkijkkerkje dat een kilometer verderop staat.

De restauratie heeft twee en een half jaar geduurd en 3 miljoen gekost. In het weekend van 18 en 19 december kan je een kijkje gaan nemen in de vernieuwde kerk.

Meest gelezen