Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Steeds meer jonge Limburgse gezinnen doen een beroep op voedselbedeling: "Niemand ligt hier van wakker"

Dat kinderarmoede, maar ook armoede in het algemeen, een hoog peil aanhoudt sinds de coroncrisis, valt ook Sint-Vincentius Limburg op. Zij staan in voor voedsel -en kledingbedeling aan kansarme gezinnen. Steeds meer nieuwe en jongere gezinnen kloppen bij hen aan voor hulp. Bij Voedselbank Limburg steeg de voedselbedeling de afgelopen maanden met 20 procent.

De coronacrisis hakt diep in de financiële situatie van heel wat Limburgers. Dat bevestigen zowel Voedselbank Limburg als Sint-Vincentius Limburg. Die eerste vrijwilligersorganisatie fungeert als groothandel en verdeelt voedselpaketten onder de verschillende Sint-Vincentiusverenigingen in Limburg. Die verdelen de voedselpaketten op hun beurt onder wie daar om vraagt. 

"Sinds de coronacrisis merken we een stijging in productie van zo'n 20 procent", vertelt Hendrik Claesen van Voedselbank Limburg. "Ook niet geheel onlogisch natuurlijk. Er zijn gezinnen waar beide verdieners al maanden technisch werkloos zijn."

Bij Sint-Vincentius Limburg, dat tientallen organisaties doorheen de provincie telt, maken ze zich grote zorgen om de situatie. "Het nieuws dat kinderarmoede stijgt door corona merken wij ook, maar je merkt dat élk jaar", vertelt Frans Vanspauwen, hoofdverantwoordelijke van Sint-Vincentius Limburg. "Dat is echt een probleem en heeft blijvende gevolgen voor een kind. Sinds de coronacrisis komt er ook een nieuwe doelgroep bij ons binnen voor voeding en kleding", vervolgt Vanspauwen. "Dat gaat dan over de zogenaamde lage middenklasse, vaak mensen die technisch werkloos zijn. Hier gaat het steeds vaker om jonge gezinnen met kinderen. Dat gevoel hebben al onze organisaties in de provincie."

Wij doen een opdracht die de overheid nalaat, dat is schuldig verzuim

De hoofdverantwoordelijke van Sint-Vincentius benadrukt ook dat het armoedeprobleem in Vlaanderen ook los van corona al jaren groter wordt.  Waarom daar maar geen kentering te zien is, is een vraagteken. "De vraag van 1 miljoen is dat", zucht Vanspauwen. "Ik denk dat de mensen er niet echt van wakker liggen. Als je kijkt naar wat wij op lokaal niveau voor de mensen doen, dan zien we daar heel weinig vanuit de overheid gebeuren. Wij doen een opdracht die de overheid nalaat, dat is schuldig verzuim. Sint-Vincentius zorgt ervoor dat de mensen die echt niets meer hebben, toch nog een boterham hebben om van te leven. Helaas kijkt de overheid hier de andere kant op."

Meest gelezen