"Stel noodzakelijke zorg niet uit": oproep op broodzakken en affiches om doktersbezoek niet uit te stellen

In de provincie Antwerpen zullen broodzakken en affiches verspreid worden met de boodschap om een bezoek aan de dokter of specialist niet uit te stellen. De zorg roept hiertoe al langer op, maar provinciegouverneur Cathy Berx wil de boodschap nog eens extra in de verf zetten. Dat is ook nodig, zegt Dirk Scheveneels van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. "Het is belangrijk dat de burger begrijpt dat zorg noodzakelijk is. Er is meer dan Covid-19 op de wereld, andere ziekten bestaan ook nog."

Als je de komende weken brood haalt bij de bakker, dan zal je op de broodzak lezen dat je een doktersafspraak niet mag uitstellen als er iets scheelt. Gepaard met een ludieke cartoon zal de boodschap op 150.000 broodzakken en 8.000 affiches verschijnen bij ondernemers in de hele provincie. 

Angst voor besmetting en overbelasting

Door de coronacrisis hebben veel mensen schrik om besmet te geraken bij de dokter of in het ziekenhuis. Maar dat is nergens voor nodig, zo benadrukt Dirk Scheveneels, huisarts in Wilrijk en ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. "Het is heel belangrijk dat men begrijpt dat de zorg noodzakelijk is en dat die niet mag uitgesteld worden. Er is meer dan Covid-19 op de wereld, andere ziekten bestaan ook gewoon nog. Dus alsjeblieft, als er een probleem is, kom naar de huisarts en raadpleeg je specialist. Dat kan veilig en correct."

Er is meer dan Covid-19 op de wereld, andere ziekten bestaan ook nog. Alsjeblieft, kom naar de huisarts als er een probleem is

Dirk Scheveneels, huisarts en ondervoorzitter Belgische Vereniging van Artsensyndicaten

Anderzijds zijn sommigen ook bang om de zorg te overbelasten. Daar zou ook geen reden meer toe zijn, want de zorgverstrekkers zijn beter georganiseerd dan tijdens de eerste golf, zegt Scheveneels. "Ook de administratie bij de huisartsen is verbeterd, waardoor zij stilaan weer makkelijker bereikbaar zijn. Het is onze taak om bereikbaar te blijven." 

Ernstige gevolgen

Een doktersafspraak uitstellen kan ook zware gevolgen hebben: "Het spreekt voor zich dat ernstige zaken zoals hartinfacten, hersenbloedingen, hersentromboses en zware aandoeningen in de buik niet uitgesteld kunnen worden", zegt Scheveneels.  "Soms zijn de eerste tekenen niet zo duidelijk. De huisarts is in staat om die tekens snel op te vangen en indien nodig dringend door te verwijzen. Het kan dus schade berokkenen als je belangrijke dingen te lang uitstelt." 

Vanaf midden december zullen de broodzakken met de affiche op de Antwerpse tafels te vinden zijn. 

Meest gelezen