Regionaal Landschap Dijleland

Vier vliegende herten ingegraven in hout in Overijse

In Overijse zijn donderdag vier vliegende herten ingegraven in broedhopen van hout. Vliegende herten behoren tot de grootste keversoorten van Europa en je herkent ze aan hun kaken die op een gewei lijken. De kevers werden al in het begin van dit jaar gevonden, maar omdat hun verpoppingskamer beschadigd was, werden ze eerst elders verder opgekweekt.

"Het waren eigenlijk larven die we begin dit jaar gevonden hadden, die aan het verpoppen waren naar kever. En omdat de verpoppingskamer stuk was bij vier van de zeven kevers, hebben we die moeten meenemen om ze in gecontroleerde omstandigheden te ontwikkelen tot kever", zegt Andreas Baele, projectcoördinator bij het Plan Vliegend Hert.

Grootste populatie in Overijse

Het vliegend hert is de grootste keversoort van Europa waarvan er slechts enkele in Vlaanderen te vinden zijn. De grootste populatie vind je in Overijse en omgeving. Ze houden zich vooral op in broedhopen van hout. 

"De kevers zijn helemaal ontwikkeld, en we hebben ze terug in broedhopen, in stapels loofboomstammen, ingegraven. Nu kunnen ze nog verder groeien in het hout. In de zomer zijn ze dan klaar om uit te komen", aldus Baele. Vliegende herten blijven drie à vier jaar zitten in zo'n broedhoop, en leven uiteindelijk maar een aantal weken. "En als ze uitkomen trekken ze maar een paar honderd meter verder. We gebruiken die broedhopen dan ook om de populatie verder te kunnen uitbreiden." 

Er zijn maar een drietal bekende populaties in Vlaanderen, waarvan de grootste in Overijse.

Meest gelezen