AP2005

Vijftien jaar na moord op Libanese premier Rafik Hariri: moordenaar krijgt levenslang

De moordenaar van de voormalige Libanese premier Rafik Hariri is veroordeeld tot vijf keer levenslang. Dat heeft een door de Verenigde Naties gesteund tribunaal vandaag beslist. Hariri kwam in 2005 samen met 21 anderen om bij een zware terreuraanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet. De moord veroorzaakte een schok in de Libanese samenleving, maar ook internationaal. De moordenaar, Salim Ayyash, is lid van de Libanese groep Hezbollah en is nog altijd op vrije voeten.

Het voorbereiden van een terreuraanslag, het plegen van een aanslag, de moord op Rafik Hariri, de moord op 21 anderen en de poging tot moord op nog 226 andere mensen. Dat zijn de vijf misdaden waarvoor Salim Jamil Ayyash vijf keer levenslang kreeg van de rechter. De 57-jarige man was al in augustus door het Libanon-Tribunaal schuldig bevonden en heeft vandaag zijn strafmaat te horen gekregen. 

De veroordeelde Ayyash is nog altijd voortvluchtig. Volgens lokale bronnen in Libanon zou hij zich verschansen bij de sjiitische militie Hezbollah. Als dat klopt, is de kans klein dat Ayyash in de cel zal belanden. Hezbollah gedraagt zich als een aparte staat in Libanon met eigen macht en grondgebied. De Libanese staat heeft weinig te zeggen op dat terrein. Vooral als het gaat om de arrestatie van een Hezbollah-lid.

"Moord niet in opdracht van Hezbollah"

De rechtbank kon wel aantonen dat Ayyash deel uitmaakt van Hezbollah. Maar dat Ayyash in opdracht van Hezbollah de aanslag in 2005 pleegde echter niet. Na de aanslag werd ook met de vinger gewezen naar het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Ook hiervoor heeft de rechtbank geen concrete bewijzen kunnen vinden. 

Het Libanon-Tribunaal is gevestigd in het Nederlandse Leidschendam nabij Den Haag. Het tribunaal werd in 2009 opgericht en wordt voorgezeten door zowel Libanese als internationale rechters. Het was de Australische rechter David Re die de uitspraak deed: "De moord op Hariri was bedoeld om terreur te zaaien in Libanon", zegt Re. "De rechtbank is ervan overtuigd dat het de maximale straf van levenslang moet opleggen voor elk van de vijf misdaden", klinkt het.

Wegens de coronamaatregelen hebben de advocaten van Ayyash de uitspraak via videolink bijgewoond. Ze hadden al laten weten in beroep te willen gaan ongeacht de uitgesproken straf.

Meest gelezen