Foto: De gevangenis van Terre Haute, Indiana.
2020 Getty Images

Brandon Bernard (40) geëxecuteerd in VS: in laatste weken van president Trump wordt reeks doodstraffen uitgevoerd 

In de gevangenis van Terre Haute in Indiana, in de VS, is Brandon Bernard geëxecuteerd. De 40-jarige man werd ruim 20 jaar geleden veroordeeld voor moord. In deze laatste weken van president Trump is een hele reeks federale executies gepland, ondanks protest.

Brandon Bernard, uit Texas, maakte deel uit van een groep van 5 jongeren die in juni 1999 een jong koppel, Todd en Stacie Bagley, beroofden en vermoordden. Hij was toen amper 18. Een mededader van Bernard werd eerder dit jaar geëxecuteerd.

Bernard kreeg een dodelijke injectie toegediend in de gevangenis van Terre Haute, in de staat Indiana. Daar worden de meeste federale doodstraffen uitgevoerd. In de VS is het zo dat de staten de doodstraf kunnen uitvoeren (in zowat de helft van de staten bestaat die), maar ook de federale overheid kan dat doen. 

Dat was echter sinds 2003, onder president Bush, niet meer gebeurd. Een van de laatste uitgevoerde doodstraffen was de terechtstelling van Timothy McVeigh, de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, waarbij 168 doden vielen. President Trump heeft de praktijk hervat in juli dit jaar. Na Bernard zijn er nog 4 gepland. Dat zou het totaal sinds juli op 13 brengen.

De executies maken ook een einde aan de traditie om de procedure te pauzeren gedurende de presidentiële overgangsperiode. De verkozen president Joe Biden wordt ingezworen op 20 januari. Hij wil op federaal niveau de doodstraf afschaffen en de staten aanmoedigen om hetzelfde te doen.

Lees voort onder de foto.

Foto: Brandon Bernard

Laatste woorden

Bernard richtte zich in zijn laatste woorden tot de familie van de slachtoffers. "Het spijt me zo. Dat zijn de enige woorden die ik kan zeggen die compleet vatten hoe ik me nu voel en hoe ik me voelde die dag."

De jongste weken en dagen was er veel protest tegen de executie van Bernard. Activisten en politici, maar ook de aanklager en een aantal juryleden op het proces, vroegen om de doodstraf om te zetten naar een levenslange straf. Ze argumenteerden onder meer dat hij amper 18 was op het moment van de moord, dat hij niet de schutter was, en dat hij zich sindsdien voorbeeldig heeft gedragen en zich ook inzet in preventieprogramma's. 

Het koppel werd neergeschoten door de eerder geëxecuteerde mededader, waarna hun auto door Bernard in brand werd gestoken. Volgens de verdediging waren ze toen al overleden, maar dat werd op het proces in twijfel getrokken. 

Onder meer Kim Kardashian heeft zich ingezet in de campagne om de doodstraf te stoppen. De realityster kon in 2018 de president overtuigen om gratie te verlenen aan de 63-jarige Alice Marie Johnson, maar deze keer heeft haar pleidooi niets uitgehaald.

Jeremy Hogan / SOPA Images

Meest gelezen