Radio 2

Zoon van Braziliaanse voetballer met alzheimer (81) zoekt foto’s van carrière vader: "Hem zo bij ons houden"

Jeison Della Brida uit Ieper roept op om hem zo veel mogelijk foto's door te sturen van zijn vader Gilberto. Hij was vrij bekend in de jaren 60 als een van de eerste Braziliaanse voetballers in ons land. Hij speelde o.a. bij Standard, Gent en Kortrijk. De oud-voetballer heeft de ziekte van Alzheimer en gaat er de jongste tijd sterk op achteruit.

De Braziliaanse Ieperling Gilberto Della Brida werd onlangs 81, maar door alzheimer herinnert hij zich alsmaar minder van zijn jonge jaren. “Vooral in dit coronajaar zie ik hem aftakelen. Normaal ga ik hem bijna elke dag bezoeken in het woonzorgcentrum”, vertelt Jeison Della Brida. “Sinds de coronacrisis was dit niet meer mogelijk. Eenzaamheid doet veel met een mens. Dat heb ik ook ondervonden bij mijn vader. Omdat we hem niet konden bezoeken, merk ik een verschil op die enkele weken.”

Spelen tegen Pelé en Van Himst

Della Brida wil dat proces zoveel mogelijk tegengaan door herinneringen op te halen uit het leven van zijn vader. In Brazilië speelde hij zelfs nog tegen Pelé, een van de beste voetballers van de wereld. In 1963 kwam hij naar ons land. Hij speelde er als prof bij Standard, Gent, Kortrijk, Dottenijs, Ieper en Zonnebeke. Hij speelde nog tegen het Anderlecht van de Belgische sterspeler van die periode Paul Van Himst.

Herinneringen ophalen

Van die rijke voetbalcarrière bestaan heel wat oude foto’s en krantenknipsels, maar zoon Jeison raakte zijn persoonlijk archief kwijt. “Er werden ooit fotoboeken uitgeleend, maar die werden niet terugbezorgd. Ik deed onlangs een oproep op sociale media en kreeg al foto's uit Brazilië en België. Zo kom ik zelf ook nog bepaalde anekdotes te weten over zijn voetbalcarrière, want ik heb amper een derde van zijn leven bewust meegemaakt."

"Ik neem de foto’s mee naar het woonzorgcentrum en toon ze aan mijn vader. Hij wijst af en toe naar bepaalde personen en ik zie in zijn ogen dat hij dan iets wil zeggen, maar zich uitdrukken is heel moeilijk geworden. De foto’s moeten zijn geest bij ons houden. Fysiek is hij wel nog heel goed, ondanks een coronabesmetting die hij een maand geleden opliep.”

Della Brida bouwt het archief ook op voor een ander doel. “Wanneer hij er niet meer is, kan ik aan mijn eigen kinderen, familie en vrienden tonen wie hij was en wat hij allemaal gepresteerd heeft.”

Radio 2
kasto80

Meest gelezen