Vrijdag stonden Trump-supporters nog te demonstreren voor het Hooggerechtshof.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse Hooggerechtshof wijst klacht tegen verkiezingsresultaten af: "Er is geen pad meer om de uitslag te keren"

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de klacht van de staat Texas tegen de verkiezingsresultaten afgewezen en zo lijdt aftredend president Donald Trump opnieuw een juridische nederlaag. Texas kon geen wettelijke grond aanvoeren om zich te mengen in de verkiezingen in andere staten, zegt de rechtbank. Trump noemt het op Twitter een "juridische schande".

De minister van Justitie van Texas, Ken Paxton, een Republikein, had de resultaten in Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin aangevochten. Door de verkiezingsuitslag in die vier belangrijke strijdstaten nietig te laten verklaren, wilde hij de verkiezingsoverwinning van Democraat Joe Biden ongedaan maken.

De ministers van Justitie van zeventien staten en 126 Republikeinse parlementsleden uit het Huis van Afgevaardigden schaarden zich achter de klacht. Tweeëntwintig andere staten en territoria trokken partij voor de vier staten die door Texas aangevallen werden. De geviseerde staten spraken van misbruik van het rechtssyteem.

Trump-supporters bij het Hooggerechtshof op 14 november 2020.
AFP or licensors

Ook Trump mengde zich in de zaak en argumenteerde onder meer dat hij helemaal niet moet bewijzen dat er fraude is gepleegd. Het was volgens hem slechts nodig aan te tonen dat de procedure afweek van de vereisten van de plaatselijke parlementen. 

"De regels voor de verkiezingen werden veranderd om makkelijker te kunnen stemmen per post, en dat noemde het Trump-kamp ongrondwettelijk", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit. Ook beweerde de advocaat van Trump dat door de vermeende onregelmatigheden in enkele staten bewijzen voor de fraude vernietigd zijn, zodat die niet meer aangetoond kan worden.

Niet de eerste nederlaag

Nadat het team van Trump al meer dan vijftig nederlagen had geleden voor rechtbanken door het hele land, leek het erop dat voor het Hooggerechtshof de beslissende juridische slag om het Witte Huis zou geleverd worden. Aftredend president Donald Trump beweert sinds de verkiezingen van 3 november dat hij verloor door fraude van het andere kamp. Maar bewijs heeft hij nooit geleverd.

In deze zaak oordeelde het Hooggerechtshof dat Texas "geen juridisch aantoonbaar belang had" bij de manier waarop verkiezingen worden georganiseerd in andere staten.  "Met andere woorden, Texas mag zich niet bemoeien met het verloop van de verkiezingen in andere staten", verduidelijkt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Conservatieve rechtbank

Trump had na het overlijden van de liberale rechter Ruth Bader Ginsburg in september nog snel een nieuwe rechter benoemd aan het Hooggerechtshof, de conservatieve Amy Coney Barrett. Hij verwees toen uitdrukkelijk naar een mogelijke juridische strijd over de verkiezingsuitslag. 

Conservatieven domineren op dit moment het Hooggerechtshof, met een meerderheid van zes tegen drie. Maar Trump boekt dus voor geen enkele rechtbank succes met zijn beweringen over fraude, of die nu voorgezeten wordt door een Democraat of een Republikein. 

"Het Hooggerechtshof heeft er zich kort en krachtig vanaf gemaakt. Op maandag komt het kiescollege samen, er is nu geen pad meer voor Trump om de verkiezingsuitslag nog te kunnen keren", zegt Björn Soenens.

"Geen verrassing"

Een woordvoerder van verkozen president Joe Biden noemt de beslissing van het Hooggerechtshof "geen verrassing". Volgens hem waren de klachten "ongefundeerde pogingen om de verkiezingsuitslag te ontkennen".

Zelf is Donald Trump dan weer niet te spreken over de uitspraak van het Hooggerechtshof. Hij tweette dat het het Hof aan wijsheid en moed ontbrak. Ook noemde hij de beslissing "een juridische schande" en "beschamend voor de Verenigde Staten".

Meest gelezen