Aangespoelde dwergvinvis naar UGent voor autopsie: "De beste mensen zijn opgetrommeld"

De dwergvinvis die gisteren is aangespoeld in Bredene zal vandaag worden onderzocht. Een team van experten van onder andere de UGent en Universiteit Luik zullen de doodsoorzaak van het dier onderzoeken. "Er is heel wat volk op de been gebracht. De beste mensen die een autopsie kunnen uitvoeren, zijn er."

Vandaag onderzoeken wetenschappers wat de precieze doodsoorzaak is van de dwergvinvis die gisteren is aangespoeld op het strand van Bredene. De autopsie wordt uitgevoerd in de de faculteit dierengeneeskunde in Gent door een team van verschillende faculteiten dierengeneeskunde, waaronder die van de Universiteit Gent en Luik. "Er is heel wat volk voor nodig en op de been gebracht", vertelt Pieter Cornillie, professor Dierengeneeskunde aan de UGent in "De Ochtend" op Radio 1. "De beste mensen die dat kunnen, zijn er."

Beluister hier het gesprek met Pieter Cornillie in "De Ochtend":

Het is een kleine dwergvinvis. Het gaat namelijk over een dier van 482 kilogram. "Dat is niet zo'n groot verschil met een uit de kluiten gewassen paard of rund", aldus Cornillie. "De infrastructuur is er dus op voorzien." Het is ook nog geen 4 meter lang, terwijl dwergvinvissen normaal tot 9 à 10 meter kunnen worden. Het gaat dus over een jong dier. 

Grote kaakbreuk

"Opvallend is dat de dwergvinvis op het strand is aangetroffen met een grote kaakbreuk", vertelt Cornillie. "Aan één zijde steekt de breuk zelfs door de huid. Er zijn ook duidelijke aanwijzingen dat de kaakbreuk al voor de dood ontstaan is. Dat zou een reden kunnen zijn. Een kaakbreuk heeft namelijk een grote impact op de mogelijkheid om zich te voeden. Daarnaast was het dier ook helemaal uitgemergeld. De kans is dus groot dat hij is gestorven van de honger. Maar het is wachten op de volledige autopsie."

Hoe heeft de dwergvinvis dan zo'n grote kaakbreuk opgelopen? "Er moet een stevige impact geweest zijn", zegt Cornillie. "Een dwergvinvis blijft een groot dier met stevige botten. Er is dan ook een grote kans dat de breuk ontstaan is door een aanvaring met een schip." 

Unieke kans

De experten gaan heel algemeen te werk bij zo'n autopsie, vertelt Cornillie. "We zoeken niet enkel naar de doodsoorzaak, maar kijken ook naar de algemene voedingstoestand, de aanwezigheid van parasieten en ziektekiemen", klinkt het. "Het dier is nog heel vers dus er is nog heel wat materiaal beschikbaar dat nog niet is vervallen. We kunnen heel wat stalen nemen. Het is een unieke kans om het groter plaatje te bekijken." 

Ook het skelet van de dwergvinvis wordt bijgehouden na de autopsie. "Het dier heeft een merkwaardige afwijking in de rug. De rug is niet recht, maar op verschillende plaatsen gebogen. Dat is wellicht een aangeboren afwijking. Het skelet zal dan ook onderzocht worden en daarna kan het permanent bewaard worden."

Meest gelezen