AFP or licensors

Derde weekend van protesten tegen omstreden veiligheidswet in Frankrijk: 142 demonstranten opgepakt

In Frankrijk zijn tienduizenden demonstranten voor het derde opeenvolgende weekend de straat opgetrokken om te protesteren tegen een controversiële veiligheidswet die het filmen van de politie zou beperken. In Parijs marcheerden enkele duizenden demonstranten geflankeerd door de oproerpolitie. In het hele land kwamen samen ruim 26.000 mensen op straat.

De spanningen liepen op toen de avond viel. De politie zette het waterkanon in tegen kleine groepen in het zwart geklede demonstranten die flessen en andere projectielen naar de veiligheidsagenten gooiden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Wereldwijde onderdrukking, totale achteruitgang", stond op een bord dat een demonstrant in de lucht hing. Het verwees naar het nieuwe wetsvoorstel dat de 'kwaadaardige' publicatie verbiedt van afbeeldingen waarop de gezichten van politieagenten in actie te zien zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin twitterde dat er 142 mensen waren gearresteerd in Parijs en zei dat de politie te maken had met enkele "ultragewelddadige individuen". Er waren ook betogingen in Montpellier, Lyon en Lille.

Critici zeggen dat de veiligheidswet, die is aangenomen door het parlement, het voor journalisten en burgers moeilijker zal maken om gevallen van politiegeweld aan het licht te brengen.

Gezien de toenemende protesten kondigde Macrons regerende LREM-partij aan het controversiële artikel 24 van het wetsvoorstel te zullen herschrijven. Maar de demonstranten en rechtengroepen eisen de volledige intrekking van de wet.

Meest gelezen