President Trump zette FDA-topman Stephen Hahn onder druk om het vaccin snel goed te keuren.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Pfizer-vaccin krijgt groen licht in VS: "Overwinning voor Trump, maar ook twijfels gezaaid door politieke druk"

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor noodgebruik. President Donald Trump wil dat er meteen wordt gestart met de vaccinatie. En dat zal ook vanaf maandag gebeuren "Het is een overwinning voor Trump, maar door de politieke druk op de FDA zijn ook veel mensen beginnen twijfelen of het wel medisch verantwoord is", zegt correspondent Björn Soenens.

Aftredend president Donald Trump verklaarde al via Twitter dat de eerste vaccins binnen de 24 uur toegediend zullen worden. Er wordt nu onmiddellijk een immense logistieke operatie opgestart om het vaccin naar alle uithoeken van het land te brengen. "Pakjesdiensten FedEx en UPS hebben samen 170.000 mensen extra in dienst genomen om het vaccin ter plaatse te krijgen", zegt correspondent Björn Soenens in de VS.

Lees voort onder de tweet.

Donderdagavond had een commissie van de FDA positief advies gegeven over het vaccin. De definitieve goedkeuring liet echter op zich wachten. President Trump zou Stephen Hahn, de topman van de FDA, onder druk hebben gezet om dat meteen te doen. "Het Witte Huis dreigde hem te dwingen tot ontslag als de goedkeuring er vrijdag niet zou komen" zegt Björn Soenens. Hahn zelf ontkent dat bericht. De voorbije nacht kwam er dan toch groen licht van de FDA.

In deze allereerste fase van de vaccinaties zou de VS op 6,4 miljoen vaccins van Pfizer kunnen rekenen. Daarmee kunnen ruim 3 miljoen Amerikanen ingeënt worden, er zijn immers twee dosissen nodig per persoon. In totaal heeft de VS 100 miljoen dosissen besteld bij Pfizer, naast nog een hele reeks andere bestellingen bij andere bedrijven.

"Om te beginnen zullen er 2,9 miljoen vaccins naar ruim 600 verschillende plaatsen gebracht worden. Eerst krijgen dokters, verplegers, ziekenhuis- en zorgpersoneel en ook mensen die in verzorgingstehuizen wonen een vaccin toegediend", aldus onze correspondent. 

Dat zal begin volgende week gebeuren: op 145 plaatsen op maandag, 425 plaatsen op dinsdag en nog eens 66 plaatsen woensdag. 

Herbekijk ook de journaalreportage over degoedkeuring door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit  FDA van het coronavaccin (lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

Dubbelsnijdend zwaard voor Trump

"Enerzijds is het een overwinning voor president Trump. Hij had altijd beloofd dat het vaccin er zou zijn voor Kerstmis, en dat is nu ook gelukt. Anderzijds zijn er door de druk die er is gezet op de FDA veel mensen beginnen twijfelen aan het vaccin. Ze denken dat de snelle goedkeuring politiek gestuurd is en vragen zich af of dat wel medisch verantwoord is", zegt Soenens.

"Uit opiniepeilingen blijkt ook dat de helft van de Amerikanen erg weigerachtig staat tegenover het vaccin en niet staat te springen om het als eerste toegediend te krijgen."

Over de mogelijke vertraging van de levering van Pfizer is er nog niet veel bezorgdheid in de VS. "Met de 100 miljoen dosissen van Pfizer kunnen 50 miljoen Amerikanen worden ingeënt. Dat is lang niet genoeg, maar er wordt op meerdere paarden gewed. Men rekent ook op de vaccins van Moderna en Johnson&Johnson", aldus Soenens.

De verkozen president Joe Biden, die op 20 januari wordt ingezworen, wil in de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn 100 miljoen Amerikanen vaccineren. Zo kondigde hij eerder deze week aan. Op dit ogenblik beleeft de corona-epidemie een nieuwe piek in de VS. 

De Verenigde Staten zijn het zesde land dat het Pfizer-vaccin goedkeurt. Het Verenigd Koninkrijk, Canada, Bahrein, Saudi-Arabië en Mexico gingen hen voor. In Europa wordt de goedkeuring in de laatste week van december verwacht.

Meest gelezen