Corona of geen corona: heel wat Vlamingen trekken naar de zon in de kerstvakantie

Ondanks de coronacrisis trekken heel wat Vlamingen in de kerstvakantie naar de zon. In het buitenland skiën zit er voorlopig niet in, maar de reisbureaus hopen dat skivakanties vanaf januari weer mogelijk worden. 

Vooral de reizen naar de Canarische Eilanden, een oranje zone, doen het goed, zegt Sarah Saucin van reisorganisator TUI. "De vluchten voor de kerstperiode zijn bijna vol. We voelen dat de mensen willen blijven reizen, ook omdat we hier niet echt Kerstmis kunnen vieren." TUI legt wekelijks meer dan 20 vluchten in naar de Spaanse eilanden, zowel pakketreizen als afzonderlijke vluchten. 

Voor ze op het vliegtuig stappen, moeten de reizigers wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Velen gaan daarvoor naar de luchthaven van Zaventem. Daar stonden vandaag al lange rijen. Het aantal passagiers in de luchthaven is aan het stijgen. De voorbije dagen ging het om 6.000 reizigers per dag, vandaag waren het er al 13.000.

Wintersport

Skireizen zijn voorlopig wel niet mogelijk. De meeste operatoren hebben alles geannuleerd tot eind december. "Skivakanties met Kerstmis en Nieuwjaar gaan niet door omdat Oostenrijk, Duitsland en Italië de skigebieden dichtdoen of alleen voor de plaatselijke bevolking openstellen", zegt Wim Crommen van Snowtravel. 

Hij hoopt wel dat er vanaf januari opnieuw mogelijkheden zijn. "Voor de krokus- en de paasvakantie waren er al heel wat boekingen, maar er zijn ook mensen die wat afwachten omdat ze het beu zijn dat ze een reis boeken die nadien wordt afgelast."

Niet voor herhaling vatbaar

Viroloog Marc Van Ranst blijft erbij dat reizen voorlopig geen goed idee is om een aantal redenen. "Wij hebben nog altijd heel wat coronavirus hier, we willen dat niet exporteren", zegt hij. 

"Voorts is er op andere plaatsen meer coronavirus dan hier, maar willen we het ook niet weer binnenhalen. We hebben het al een keertje gehad met het krokusverlof en tijdens de grote vakantie, eigenlijk willen we dat niet herhalen."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen