Het bekende monument voor de slachtoffers van de aanslag in Bali op de plaats van  het gebeuren in Kuta.

Indonesië pakt topman van beruchte Al Qaeda-filiaal Jemaah Islamiyah op, de man achter de "Bali Bombings" van 2002

In Indonesië is Zulkarnaen, de leider van de moslimterreurgroep Jemaah Islamiyah, gearresteerd. De voorbije weken zijn tal van leden van die groep opgepakt. Zulkarnaen wordt ervan verdacht dat hij het brein was achter de bloedige bomaanslag op een discotheek op het eiland Bali waarbij 202 mensen zijn gedood in 2002. Hij werd ook gezocht door de Verenigde Naties.

Aris Sumarsono, beter bekend als Zulkarnaen, werd door de politie gearresteerd in een huis op het eiland Sumatra. De politie was hem op het spoor gekomen na de arrestatie van een aantal andere kopstukken van de terreurgroep de voorbije weken. Wellicht heeft een van die arrestanten de agenten op het spoor van Zulkarnaen gezet.

De naam Zulkarnaen zegt u misschien niets, maar wellicht wel de erg bloedige aanslag in de toeristische badplaats Pantai Kuta op 12 oktober 2002. 

Toen ontploften twee zware bommen in Paddy's Irish Bar en in de nabijgelegen discotheek Sari Club. Die gingen in de vlammen op. In totaal zijn daarbij 202 doden gevallen. Het ging om veel Australiërs en Britten, maar ook om 38 Indonesiërs. (Lees verder onder de foto).

De aanslagen in de Balinese badplaats Kuta leidden tot een enorme ravage en dodentol.
AP2002

De aanslag in Kuta maakte deel van een bloedige reeks van Al Qaeda die begon met die op de VS-ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, gevolgd door 9/11 in de Verenigde Staten in 2001 en die op metro's, stations en busse n in Madrid (2004) en Londen (2005). 

17 jaar voortvluchting, maar nu gevat

Zulkarnaen was toen al een kopstuk van Jemaah Islamiyah (JI), een lokale moslimterreurgroep in Zuidoost-Azië die zich onder het vaandel van Al Qaeda en Osama Bin Laden had geschaard. Die groep wou een "islamitische staat" uitroepen in Indonesië, Maleisië en het zuiden van de Filipijnen. 

Als militair leider voerde Zulkarnaen een eenheid van honderden Indonesiërs aan die door Al Qaeda getraind werden in Afghanistan en op het zuidelijke Filipijnse eiland Mindanao, een bolwerk van de lokale terreurgroep Abu Sayyaf. 

Zulkarnaen nam de leiding van Jemaah over na de arrestatie van de beruchte leider Hambali door de CIA in Thailand in 2003. De Jemaah Islamiyyah was ook betrokken bij een aanslag op het Marriott-hotel in de hoofdstad Jakarta in 2003 waarbij 12 doden vielen en nog eens in Bali in 2005. Nadien maakte de Indonesische politie jacht op leden van Jemaah en deemsterde de groep weg. De voorbije jaren zijn er ook terreuraanslagen geweest in Indonesië, maar waren die vooral het werk van nieuwe groepen die banden hebben met terreurgroep IS.

Meest gelezen