Copyright: Barun G

Israël en Bhutan knopen ook diplomatieke relaties aan, in navolging van Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko

Volgens de krant "The Jerusalem Post" gaan nu ook Israël en het koninkrijk Bhutan in de Himalaya elkaar erkennen en ambassadeurs uitwisselen. Bhutan schaart zich daarmee in een lange lijst van landen die Israël onlangs de hand reikten. Mogelijk heeft India de inwoners van Bhutan ook wat aangemaand.

De voorbije maanden kregen de Verenigde Staten tal van Arabische landen zo ver dat ze diplomatieke relaties met Israël aanknoopten. De spits werd afgebeten door de Verenigde Arabische Emiraten, gevolgd door het Golfstaatje Bahrein en Soedan en enkele dagen geleden ook Marokko. (Lees verder onder de tweet).

Het was de krant "The Jerusalem Post" die het nieuws bekendmaakte over de diplomatieke relaties tussen Israël en het koninkrijkje Bhutan diep in de Himalayabergketen ten noorden van India. Het bericht is op Twitter intussen bevestigd door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi. Die heeft de voorbije dagen overleg gepleegd met zijn collega Tandy Dorji van Bhutan.

Niet VS, eerder India leidde Bhutan naar Israël

Was de Amerikaanse bemiddeling de voorbije maanden de gangmaker van de Arabische toenadering tot Israël , dan is dat niet het geval met Bhutan. Dat land onderhoudt zelfs geen officiële relaties met de VS, maar is wel sterk afhankelijk van buurland India. Zowat 80 procent van de handel van Bhutan vindt plaats met India dat ook de grote afnemer is van de grootste economische troef van Bhutan: elektriciteit door stuwdammen in de valleien van de Himalaya. Wellicht heeft India Bhutan aangezet, want New Delhi haalde de voorbije jaren steeds meer de banden aan met Israël. (Lees verder onder de kaart).

Bhutan is groter dan Israël, maar telt slechts 800.000 inwoners. Tweederde daarvan is etnisch verwant aan de Tibetanen en de meeste inwoners zijn ook aanhanger van de Tibetaanse vorm van boeddhisme. Bhutan ligt ook ingekneld tussen India en het door China gecontroleerde Tibet. De grens met Tibet en China is overigens gesloten sinds de Chinese onderdrukking van een Tibetaanse opstand in 1959.

Bhutan is overigens nogal karig met diplomatieke relaties. Zo onderhoudt het slechts banden met een vijftigtal landen, dat is een kwart van het totale aantal. Opvallend is dat Bhutan relaties heeft met India, een aantal Arabische landen, India, Turkije en Pakistan, maar niet met de VS en niet met China.

Het koninkrijk is ook het eerste en enige land dat "bruto binnenlands geluk" en niet "bruto binnenlands product" erkent als maatschaf voor binnenlands beleid. Toch is ook de strijd tegen de armoede een focus. Zo is het aantal mensen onder de armoedegrens gedaald van 36 procent in 2007 tot 12 procent in 2017. 

Koning Wangchuck en koningin Jetsun Pema van Bhutan.

Meest gelezen