Liveblog - Politie legt lockdownfeest met 30 aanwezigen stil in Deurne, lockdowns op komst in Nederland en Duitsland?

Het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames blijft al een paar dagen stabiel. Het aantal overlijdens daalt wel nog. Ook in onze buurlanden krijgen ze de cijfers niet niet echt meer omlaag, integendeel, en hangen er nieuwe maatregelen in de lucht. In eigen land, in Mol, blijkt een hulp-sint een superverspreider geweest te zijn in een woonzorgcentrum. En in Brussel werd de Nieuwstraat weer afgesloten wegens drukte. Lees het nieuws over het coronavirus in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Niet-essentiële winkels dicht in Nederland en Duitsland?

Zowel in Nederland als in Duitsland zou besproken worden om de niet-essentiële winkels te sluiten. Dat melden media in de buurlanden.

In Nederland is er morgen hoog overleg over de coronatoestand in het land.  Dat zegt een politiek journalist in het tv-programma "Nieuwsuur". Normaal zou er pas maandag overleg zijn, maar de cijfers in Nederland zijn zo slecht dat het overleg naar morgen verplaatst zou zijn.

Mogelijk zou de sluiting van niet-essentiële winkels op tafel liggen. In tegenstelling tot België is dat in Nederland niet eerder gebeurd. Dinsdag is er waarschijnlijk weer een persconferentie van de Nederlandse premier.  

Bekijk hieronder het fragment uit "Nieuwsuur":

Ook in Duitsland, waar de cijfers eveneens niet goed zijn, hangt de sluiting van de niet-essentiële winkels in de lucht, mogelijk al vanaf woensdag. Mogelijk zouden ook de scholen en de crèches de deuren moeten sluiten.

Volgens Duitse media zou er over een harde lockdown een akkoord ophanden zijn tussen de regering en de deelstaten. Maar net als in Nederland is hierover morgen overleg. 

Frankrijk versoepelt regels voor woonzorgcentra tijdens eindejaarsfeesten

In Frankrijk krijgen de bewoners van woonzorgcentra iets meer mogelijkheden om bij hun familie te zijn rond Kerstmis en Nieuwjaar. Om de bewoners uit hun isolement te halen rond de feestdagen worden de strikte regels tijdelijk versoepeld

Zo zullen bewoners onder strikte voorwaarden woonzorgcentra mogen verlaten om op familiebezoek te gaan. Zo zullen ze zich moeten laten testen als ze na het familiebezoek terugkomen. Aan de familieleden wordt aangeraden om zich vooraf te laten testen. Tijdens het bezoek zal iedereen zich strikt aan de coronamaatregelen moeten houden, zoals afstand houden en mondmaskers dragen.

Ook wordt de bezoekregeling in de wzc’s tijdelijk versoepeld, ook voor de bewoners die besmet zijn met het coronavirus. Onder strikte voorwaarden zullen zij bezoek kunnen krijgen; als ze zich niet kunnen verplaatsen, kan dat zelfs op de kamer.

 

VIDEO: Hoe de onafhankelijke boekhandel stand houdt, zelfs in coronatijden

De onafhankelijke boekhandels lijken ondanks coronatijden aardig stand te houden. Dat is toch de vaststelling op de dag van de onafhankelijke boekhandel, die vandaag voor de 9e keer gevierd werd.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Heel wat Vlamingen trekken naar de zon in de kerstvakantie

Ondanks, of dankzij de coronacrisis gaan heel wat Vlamingen op reis tijdens de kerstvakantie. Vooral zonnige oorden, zoals de Canarische Eilanden, zijn populair. Skiën in het buitenland zit er voorlopig wel niet in. De meeste operatoren hebben alle skireizen tot begin volgend jaar geannuleerd.

Lees meer in dit artikel:

35 bewoners woonzorgcentrum in Maldegem besmet

In Maldegem is het woonzorgcentrum Warmhof geconfronteerd met een uitbraak van COVID-19. Er zijn 35 van de 119 bewoners besmet met het virus, naast 15 medewerkers. "Voorlopig hebben we nog geen externe hulp nodig", zegt burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD).

Een groepstest bij bewoners en medewerkers op 8 december detecteerde 15 positieve medewerkers en 35 positieve bewoners. Twee ervan liggen in het ziekhuis. "De besmette bewoners zijn sinds vandaag in een aparte afdeling ondergebracht, gescheiden van andere bewoners om hen optimaal te kunnen verzorgen", zegt Van Hulle.

Politie legt lockdownfeest met 30-tal aanwezigen stil in Deurne

De politie van Antwerpen heeft vandaag een einde gemaakt aan een lockdownfeest in Deurne. De politie kwam ter plaatse in de Lakborslei na een oproep.  Daar troffen ze in een klein appartement een dertigtal personen aan. Ze zaten allemaal dicht op elkaar tijdens een gezellig samenzijn met eten en drank. 

Onder de aanwezigen waren minderjarigen en een aantal personen aan die illegaal in ons land zijn. Zij zijn bestuurlijk aangehouden. De interventie van de politie verliep zonder escalatie. Iedereen werd opgevangen in een bus en afgevoerd.

De overige aanwezigen werden geïdentificeerd. Voor hen werd een proces-verbaal opgesteld met het oog op onmiddellijke dagvaarding. Wie betrapt wordt op een lockdownfeest riskeert tot 3 maanden cel en tot 4.000 euro boete.

Brusselse Nieuwstraat weer deels afgesloten wegens drukte

In Brussel heeft de politie de Nieuwstraat opnieuw deels afgesloten wegens drukte. Dat heeft een VRT NWS-verslaggever ter plaatse vastgesteld in de belangrijkste winkelstraat van de hoofdstad en wordt bevestigd door woordvoerder Olivier Slosse van de Brusselse politie.

Politie en stewards kijken nauwlettend toe of er niet te veel volk de Nieuwstraat binnenloopt. De maximumcapaciteit is vastgesteld op zo'n 3.000 shoppers. 

"De drukte in de Nieuwstraat is vandaag vergelijkbaar met de drukte van vorige week", zegt Olivier Slosse. "Dat wil zeggen dat we redelijk snel aan de maximumcapaciteit zaten. Daarom hebben we opnieuw een aantal ingangen afgesloten om ervoor te zorgen dat er genoeg plaats is om de afstandsregels te kunnen respecteren."

Wie zelf wil checken hoe druk het is in de Nieuwstraat, kan dat online, op nieuwstraatbrussel.be.

In de grote steden in Vlaanderen zijn er voorlopig geen problemen met de drukte in de winkelstraten.

Aantal besmettingen in Nederland klimt boven de 9.000

Het aantal nieuwe, bevestigde coronagevallen in Nederland blijft stijgen. Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 9.182 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Het is voor het eerst sinds 31 oktober dat het aantal nieuwe infecties boven de 9.000 uitkomt. Het RIVM meldde gisteren nog 8.894 nieuwe gevallen en donderdag bijna 8.800.

In de voorbije 24 uur waren er 53 nieuwe sterfgevallen en 42 nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal liggen nu 1.723 mensen in het ziekenhuis in Nederland.

Geen rode zones meer in Italië

Dankzij de dalende coronacijfers mogen restaurants en bars in verscheidene regio's van Italië vanaf morgen weer open gaan. Meerdere regio's waren aangeduid als rode zone, maar daar gaat het nu opnieuw beter.

Zo zijn Lombardije in het noorden, dat zwaar is getroffen door de crisis, en Calabrië in het zuiden opnieuw een gele zone geworden, wat betekent dat er een laag risico is. Anbruzzo was de laatste rode zone. Die regio kreeg gisteren van minister van Volksgezondheid Roberto Speranza het nieuws dat ze vanaf nu zone oranje is.

In de gele zones mogen de bars opnieuw open gaan, maar enkel overdag. Ook mogen de mensen opnieuw hun huis verlaten. Toch blijven in het hele land nog enkele maatregelen van kracht. Zo moeten de restaurants om 18.00 uur dicht en geldt vanaf 22.00 uur een avondklok.

Gisteren zijn 18.700 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 5.000 minder dan een week voordien. De R-waarde (het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) in het land daalde de afgelopen zeven dagen tot 0,82.

Brusselse hotels willen mensen in quarantaine huisvesten

De Brusselse hotelsector vindt het een goed idee om hotels in te schakelen als quarantaineplek. Gisteren stelde professor huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer voor dat mensen, die positief testen op het coronavirus, zich kunnen afzonderen in lege hotelkamers. Dat kan helpen om nieuwe besmettingen in gezinnen te vermijden.

In de eerste coronagolf is dat al gebeurd en dat zou opnieuw kunnen, zegt Yves Fonck van de Associatie van Brusselse hoteliers. "Wij zijn kandidaat omdat wij als sector enorm afzien van die pandemie. De omzetverliezen lopen op tot meer dan 80 procent op jaarbasis. Wij zijn dus vragende partij om een deel van die vaste kosten te recupereren. Het is absoluut niet winstgevend, maar het brengt cash binnen, de cash die wij nodig hebben om bepaalde facturen te betalen."

Meest gelezen