Archieffoto van het beruchte Israëlische handvuurwapen Uzi, dat erg gegeerd is bij criminelen.

Oostenrijkse politie neemt groot wapenarsenaal van extreemrechtse Duitsers in beslag

Bij een serie huiszoekingen zijn de voorbije dagen een honderdtal automatische en semi-automatische vuurwapens plus munitie ontdekt. Vijf mensen zijn opgepakt. Het zou gaan om leden van extreemrechtse groeperingen in Duitsland.

De huiszoekingen vonden plaats in het kader van een onderzoek naar zware criminaliteit in Wenen en de omliggende deelstaat Neder-Oostenrijk. Op verschillende plaatsen zijn vijf mensen opgepakt. Er werden in totaal meer dan 70 semi-automatische en automatische vuurwapens ontdekt evenals een groot arsenaal aan munitie en drugs. 

We hebben een zware slag toegebracht aan extreemrechts in Oostenrijk

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer

Al snel bleek echter dat de wapens bedoeld waren voor extreemrechtse groepen in Duitsland. Bij de huiszoekingen werd overigens samengewerkt met de politie van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Beieren. 

Het ging onder meer om tuigen zoals Uzi's, kalasjnikovs, Scorpions en enkele handgranaten. Die worden nu onderzocht om te kijken of ze eerder gebruikt zijn bij misdaden of terreuraanslagen. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer toont de vondst de banden aan tussen het criminele milieu en rechtsradicale bendes. 

De politiediensten van Oostenrijk en Duitsland werken al langer samen in onderzoeken naar radicaal-rechtse groeperingen. Vooral in Duitsland groeien die en zijn er steeds meer gevallen van haatboodschappen, bedreigingen en geweld tegen zowel Joden als andere etnische en religieuze minderheden zoals moslims en migranten. Vorig jaar ontsnapte een Joodse synagoge in de stad Halle aan een poging tot aanslag. Wel werden toen twee mensen in een kebabzaak doodgeschoten door een rechtse extremist. 

Meest gelezen