SP.A-voorzitter Conner Rousseau roept op om na te denken over recht op kinderen

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft opgeroepen om na te denken over het recht op kinderen. Dat deed hij vanochtend tijdens het wekelijkse ontbijtinterview met VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. "Soms moeten ouders beschermd worden tegen zichzelf", klonk het. 

Conner Rousseau was vanochtend te gast als "ontbijtgast" bij Michaël Van Droogenbroeck op Radio 1. Het gesprek ging vooral over de coronacrisis en de vaccinatiestrategie, maar Rousseau vertelde er ook over zijn nieuwe boek "T.", dat vanaf komende dinsdag in de winkels ligt. 

In het boek vertelt Rousseau naar eigen zeggen waarom hij aan politiek doet en waar zijn sociaal engagement vandaan komt. De titel van het boek is dan ook de initiaal van een kindje dat geregeld meekwam op de kampen die Rousseau mee organiseerde aan zee. 

Het kind verloor op zijn 12 jaar de strijd tegen kanker. "Dat heeft me heel veel doen relativeren, maar het heeft me ook de drive gegeven om bepaalde dingen te veranderen en de strijd tegen verwaarlozing en ongelijkheid te voeren", klinkt het bij Rousseau. 

Is er een absoluut recht op kinderen?

Conner Rousseau, SP.A-voorzitter

In het boek roept hij dan ook op om na te denken over het recht op kinderen. Hij zegt onder andere dat "ouders soms moeten beschermd worden tegen zichzelf". 

Bekijk hier het fragment:

Videospeler inladen...

"Is er een absoluut recht op kinderen?"

"Iedereen heeft recht om aan kinderen te beginnen", zegt Rousseau. "Maar wanneer een rechter al drie kinderen heeft afgenomen van iemand omwille van verwaarlozing of mishandeling, stel ik me zeer erg de vraag welk recht je dan nog hebt op een vierde kind? Is er een absoluut recht op kinderen?"

"Het is dubbel", vult Rousseau aan. "Want die situaties zijn vaak buiten de wil van de ouders om. Het is dan ook niet om met de vinger te wijzen, maar ik heb al te veel kinderen zien passeren die aan hun lot werden overgelaten." Het is dan ook geen concreet voorstel, maar een oproep om erover na te denken, voegt Rousseau eraan toe.

Reacties van links en rechts

De uitspraak van Rousseau kon alvast op wat kritiek rekenen. Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen) tweette onder andere dat er niet zoiets bestaat als recht op ouderschap, maar wél op lichamelijke integriteit.  

"Het is niet de eerste keer dat uw partij ballonnetjes oplaat om daaraan te morrelen. Dat is een probleem. Het is discriminerend, stigmatiserend, zet rechten op de helling en werkt niet." In het verleden, toen ze nog niet in het parlement zat, schreef Groothedde een opiniestuk voor VRT NWS over het onderwerp. Lees het hier

Fractieleider in het Vlaams parlement voor PVDA Jos D'Haese blijkt het met haar eens te zijn en retweette de uitleg van Ledoux. Ook andere partijleden van Groen traden Ledoux bij. (Lees verder onder de tweets.)

Maar Rousseau krijgt ook steun. Valerie Van Peel treedt ook de huidige SP.A-voorzitter bij, nadat ze vorig jaar al voormalig SP.A-voorzitter John Crombez bijtrad toen die een gelijkaardig voorstel deed, en twittert: "Je weet dat je hier een partner in me hebt. Stadium denken al voorbij. Er liggen voorstellen klaar. Hopelijk bereid om in een discussie als dit over de grenzen van meerderheid en oppositie te kijken? In dat geval, tot snel."

Meest gelezen