Verwendung weltweit

Geen 600.000 maar 300.000 Pfizer-vaccins in januari, vaccinoloog Van Damme: "Belangrijkste is dat we kunnen opstarten"

Ons land zal in een eerste fase maar 300.000 vaccins van Pfizer en BioNTech geleverd krijgen, in plaats van de verwachte 600.000. Maar die vertraging zal geen grote gevolgen hebben voor de vaccinatiecampagne in ons land, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme, die ook deel uitmaakt van de taskforce over de vaccinatiestrategie. "De opstart kan sowieso beginnen vanaf 5 januari, dat is het belangrijkste."

Dat er minder vaccins geleverd worden komt omdat de productie bij Pfizer vertraging heeft opgelopen. Met de 300.000 vaccins zullen 150.000 mensen gevaccineerd kunnen worden, want elke persoon heeft twee dosissen nodig heeft. "De tragere levering door Pfizer geldt voor alle Europese landen", benadrukt Van Damme.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"De opstart zal zeker doorgaan vanaf 5 januari, maar dus met een kleiner aantal dosissen", aldus de vaccinoloog. Het belangrijkste is dat de vaccinatiecampagne kan starten zoals gepland, zegt hij, al zullen de aantallen en de spreiding herbekeken moeten worden.

"De dosissen van januari komen dan in de loop van februari en maart, zodat we op dat moment een tandje kunnen bijsteken en de kleine achterstand kunnen inhalen. Tegen eind maart kunnen we dan opnieuw op schema zijn."

Dit kan ook gebeuren bij andere producenten. We zullen ons moeten aanpassen

Vaccinoloog Pierre Van Damme

Volgens Van Damme zijn we best voorzichtig met beloftes, en is het heel belangrijk dat bedrijven transparant communiceren. "Dit kan ook gebeuren bij andere producenten. We zullen ons moeten aanpassen. Dat gaat een uitdaging zijn voor alle landen." 

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

"Eerste fase niet in het gedrang"

Ook professor Dirk Ramaekers, de voorzitter van de taskforce over de vaccinatiestrategie, verwacht geen grote gevolgen voor de vaccinatiecampagne. "Als de dosissen inderdaad geleverd worden tegen eind februari zoals Pfizer meldt, dan komt de eerste fase van de vaccinatiestrategie niet in het gedrang."

Pfizer meldt dat de aanpassingen aan de productielijnen in de VS en Europa nu volledig voltooid zijn en dat de vaccindosissen momenteel in sneltempo worden gemaakt. "Op basis van de huidige prognoses verwachten we wereldwijd tot 50 miljoen vaccindosissen te produceren nog dit jaar. We hebben er vertrouwen in dat we tegen het einde van 2021 zoals aangegeven tot 1,3 miljard doses kunnen leveren."

Meest gelezen