Archieffoto van Eritrese vluchtelingen die tegen hun regime betogen in Ethiopië.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

VN: "Gedwongen terugkeer van Eritrese vluchtelingen in Ethiopië is zware inbreuk op internationaal recht"

De Verenigde Naties willen een onderzoek naar berichten als zou Ethiopië vluchtelingen uit Eritrea dwingen om  massaal terug te keren. De Verenigde Staten beschuldigen Eritrea er dan weer van dat het troepen heeft in de Ethiopische provincie Tigray die betrokken zijn bij de oorlog daar. Eritrea steunt tenminste politiek het Ethiopische offensief tegen Tigray.

De oorlog in de noordelijke Ethiopische regio Tigray wordt steeds grimmiger, maar tegelijk ook complexer. De voorbije dagen zijn er steeds meer berichten dat de 96.000 Eritreeërs die al jaren in vluchtelingenkampen in Tigray wonen, bedreigd worden. Die mensen zouden gedood worden, ontvoerd en onder druk van het Ethiopische leger gedwongen teruggevoerd worden naar Eritrea waar ze groot risico lopen.

De gedwongen terugkeer van Eritrese vluchtelingen is totaal onaanvaardbaar

Filippo Grandi, de topman van UNHCR (VN-organisatie voor de vluchtelingen) zegt dat hij erg verontrust is over die berichten en hij wil snel een onderzoek laten uitvoeren in Ethiopië. Als de berichten bevestigd worden, maakt Ethiopië zich schuldig aan "een erg zware inbreuk op het internationaal recht", aldus Grandi.

Veel van die mensen zijn uit Eritrea gevlucht voor het autoritaire regime en voor de schier eindeloze legerdienst, die door waarnemers gelijkgesteld wordt met dwangarbeid of zelfs slavernij. Volgens de VN lopen ze in Tigray nu groot gevaar door de oorlog, maar ook omdat de lokale bevolking hen verdenkt van samenwerking met het regeringsleger en Eritrea.

VS wil Eritrese troepen weg uit Tigray

Eerder hadden de Verenigde Staten geëist dat Eritrea zijn troepen zou terugtrekken uit Tigray. Er zijn berichten dat Eritrese militairen daar het offensief van het Ethiopische leger zouden steunen in de strijd tegen de lokale TPLF (Volksbevrijdingsfront van Tigray). 

De regeringen van Eritrea en Ethiopië ontkennen dat Eritrese militairen actief zijn in Tigray en zeggen dat de weinige beelden daarvan vervalst zijn. Het zou gaan om TPLF-soldaten die om propagandaredenen uniformen van het Eritrese leger hebben aangetrokken, maar bevestiging daarvan is moeilijk of niet te krijgen.

Wel is het zo dat het TPLF eerder raketten heeft afgevuurd op Eritrea. Dat laatste land heeft een erg goede band met de Ethiopische premier Abiy Ahmed die het offensief tegen Tigray gelanceerd heeft. Premier Abiy Ahmed kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij eerder vrede had gesloten met Eritrea, maar zijn internationale reputatie dreigt fors averij op te lopen door de oorlog in Tigray. 

Overigens zijn er nu al meer dan 50.000 mensen vanuit Tigray gevlucht naar buurland Soedan. Ook binnen Tigray zelf zouden tienduizenden mensen op de vlucht zijn voor de oorlog. Wel is vandaag een eerste konvooi met medische hulpgoederen van het Rode Kruis aangekomen in Mekelle, de provinciehoofdstad van Tigray die veroverd is door het Ethiopische leger. Daar was eerder een groot gebrek aan medisch materiaal voor verzorging van gewonden en zieken in de ziekenhuizen.

Vluchtelingen uit Tigray registreren zich in een VN-vluchtelingenkamp in Soedan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen