Archieffoto
ROBIN UTRECHT

Hulp-sint die woonzorgcentrum bezoekt, blijkt superverspreider: "Totaal onverantwoorde organisatie"

Een hulp-sint die vorige week een groot woonzorgcentrum in Mol heeft bezocht, blijkt een superverspreider van het coronavirus te zijn. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is ons bevestigd. Alle 169 bewoners worden getest, 59 onder hen hebben positief getest. "Een totaal onverantwoorde organisatie", reageert de gemeente Mol fel. 

Vorige week kregen de bewoners van het woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol een bezoekje van een hulp-Sinterklaas. Enkele dagen later bleek die besmet met het coronavirus. Enkele bewoners kregen ook symptomen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Hij bezocht enkele gemeenschappelijke ruimtes, zoals de zithoeken", zei de gemeente Mol vanochtend in een persbericht. "Hij hield altijd afstand van de bewoners, bleef nergens langer dan enkele minuten en droeg een mondmasker. Ook de bewoners droegen een mondmasker." De gemeente sprak van "een inschattingsfout". 

Alleen leek die informatie niet helemaal te kloppen. Op een foto van het evenement was te zien hoe de Sinterklaas en de pieten wel een mondmasker droegen, maar de bewoners niet. Ook zijn er foto's waarop duidelijk te zien is dat de afstand niet gerespecteerd wordt en dat er wel degelijk bezoek was in de kamer. 

De gemeente heeft vanmiddag de communicatie bijgesteld. "We hebben verkeerde informatie gekregen van de directie", zo klinkt het. "Dat betreuren wij ten zeerste. Na het bekijken van meerdere foto's moeten wij vaststellen dat dit veel verder gaat dan een inschattingsfout. Er is eerder sprake van een totaal onverantwoorde organisatie. Wij zouden dit nooit hebben goedgekeurd."

Ondertussen zijn alle 169 bewoners getest. 59 van hen testten positief. 

"Erg geschrokken"

Armonea, de groep waar het woonzorgcentrum in Mol toe behoort, wil niet spreken van een inschattingsfout. "Er werd namelijk rekening gehouden met de vele maatregelen", stelt woordvoerder Jannes Verheyen. "Bovendien kwam de hulp-sint ook wel vaker als vrijwilliger in het woonzorgcentrum."

Volgens Verheyen zijn ook enkel de Zwarte Pieten in de kamers van de bewoners geweest. Onder die Zwarte Pieten-kostuums zaten namelijk ergotherapeuten, die sowieso op de kamers komen. 

"Het heeft dus geen zin om mensen te veroordelen", meent Verheyen. "Het team is erg geschrokken door wat er gebeurd is, maar dat maakt ook dat zij zeer gemotiveerd zijn om het virus weer buiten te krijgen."

Meest gelezen