Archieffoto

Dan toch nog geen beslissing: "Gesprekken over brexit-handelsakkoord gaan voort"

Er komt vandaag dan toch nog geen beslissing over een eventueel brexit-handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat zeggen zowel Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen als de Britse premier Boris Johnson na een telefoongesprek. Een nieuwe deadline is er voorlopig niet. 

Nadat op 31 januari van dit jaar de Britten de Europese Unie officieel hadden verlaten, ging een overgangsperiode in van 11 maanden. Op die tijd moesten Europa en het Verenigd Koninkrijk het nog eens raken over een handelsakkoord. Op 31 december eindigt die overgangsperiode, vanaf 1 januari 2021 is de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU finaal. 

De gesprekken verlopen uiterst moeilijk. Afgelopen woensdag hebben de Britse premier Boris Johnson en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de deadline voor een handelsakkoord op zondagavond gezet. Vandaag was het dus in principe de laatste dag waarop er een deal uit de bus kan komen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Dit zijn momenteel nog de struikelblokken: 
 
  • toegang tot elkaars visgronden voor de EU en het Verenigd Koninkrijk
  • gelijke regels inzake gezondheid, milieu en sociaal beleid voor een eerlijke concurrentie inzake handel
  • een arbitragesysteem voor als dat niet zo zou zijn, welke zijn dan de procedures?

Hoe zat dat ook alweer met de brexit? We leggen het in onderstaande video helder uit. De tekst gaat daaronder voort. 

Gisteren hebben de twee toponderhandelaars Michel Barnier voor de EU en David Frost voor het Verenigd Koninkrijk tot 's avonds samengezeten om toch nog een doorbraak te forceren. Vanmiddag was er dan een telefonisch overleg tussen Johnson en Von der Leyen. 

Dat telefoongesprek was "constructief" en "nuttig", zegt Von der Leyen. Conclusie? Neen, er is nog geen akkoord momenteel. "Maar de gesprekken maken wel vooruitgang", zo is zowel langs Europese als Britse kant te horen. En dus gaan de onderhandelingen voort. We denken allebei dat het verantwoord is om een extra inspanning te doen", zei Von der Leyen. Een nieuwe deadline is er voorlopig niet. 

De Britse premier Boris Johnson is minder optimistisch. De verschillen in visie zijn nog erg groot en een no-dealbrexit is nog altijd de meest waarschijnlijke situatie en we moeten ons daarop voorbereiden, zei Johnson. Toch sluit hij een akkoord nog altijd niet uit.

Een akkoord is dus nog een optie, maar het kan ook nog steeds "no deal" worden. Wat een "no deal" zou betekenen, leggen we uit in onderstaande video. 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting van VRT NWS-Europajournalist Rob Heirbaut en Ivan Ollevier uit Londen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen