"Drunk" van Thomas Vinterberg is grote slokop op European Film Awards

De Deense film "Drunk" was gisterenavond de grote slokop tijdens de European Film Awards. De film van Thomas Vinterberg won niet alleen de prijs voor beste film, maar ook die voor beste regisseur en beste scenario. Hoofdrolspeler Mads Mikkelsen won de award voor beste acteur. 

"Drunk" is een tragikomedie over hoe mannen met ouderdom omgaan en hoe alcohol daarbij al dan niet een rol kan spelen. Regisseur Thomas Vinterberg oogstte met de film al lof op het filmfestival van Cannes en heeft een succesvolle wereldpremière achter de rug in Toronto. De film was de ook de opener van het afgelopen Film Fest Gent (FFG).

"Drunk" nam in de categorie beste film het onder meer op tegen "Martin Eden", de verfilming van de autobiografische roman van Jack London door Pietro Marcello. Die film was vorig jaar te zien op het FFG en kaapte er een speciale juryprijs weg voor de regie. Nog genomineerd voor beste film waren "Corpus Christi" van Jan Komasa, "Berlin Alexanderplatz" van Burhan Qurbani, "The painted bird" van Vaclav Marhoul en "Undine" van Christian Petzold die eveneens onlangs op FFG te zien was.

Bekijk hier de journaalreportage over "Drunk" die dit jaar Film Fest Gent opende en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De 55-jarige Deen Mikkelsen won het in de categorie beste acteur van Viggo Mortensen in -zijn regiedebuut- "Falling", Bartosz Bielenia in "Corpus Christi", Luca Marinelli in "Martin Eden", Goran Bogdan in "Father" en Elio Germano in "Hidden away".

De ceremonie van de 33e European Film Awards had eigenlijk in Reykjavik moeten plaatsvinden, maar werd uiteindelijk gisterenavond zonder publiek gestreamd vanuit Berlijn, de zetel van de European Film Academy. Vanuit het Futurium in Berlijn werden ook nog de prijzen uitgereikt voor ­beste documentaire en ­actrice. Die laatste prijs ging naar Paula Beer voor haar rol in "Undine" en die voor documentaire was voor Alexander Nanau voor "Collective".

Belgen vallen niet in de prijzen

Donderdagavond greep de Belg Dorian Jespers met "Sun dog" nog naast de EFA voor beste kortfilm. En ook de film "Jumbo" van cineaste Zoé Wittock greep gisterenavond naast de prijzen. De Belgisch-Frans-Luxemburgse coproductie was genomineerd in voor de European Discovery-Fipresci Prijs, maar in die categorie won "Sole" van Carlo Sironi.

Meest gelezen