Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Honderden schoolkinderen ontvoerd door bandieten in noorden van Nigeria

In het West-Afrikaanse land Nigeria zijn opnieuw scholieren ontvoerd bij een aanval op een school. Deze keer zou het gaan om bandieten die vooral jongens hebben meegenomen. Het Nigeriaanse leger zou de ontvoerders op het spoor zijn. De zaak doet denken aan de honderden schoolmeisjes die jaren geleden ontvoerd werden door de moslimterreurgroep Boko Haram.

Volgens getuigen bestormden een onbekend aantal gewapende mannen een middelbare school in de stad Kankara in de deelstaat Katsina in het noorden van Nigeria. Het kwam tot een vuurgevecht met de lokale politie, maar toch zouden de aanvallers ongeveer 400 kinderen, vooral jongens, hebben meegenomen.

Het Nigeriaanse leger heeft de achtervolging ingezet en daarbij zou gevochten worden met de ontvoerders. Volgens de eerste informatie zou het gaan om lokale bandietenbendes die vaak mensen ontvoeren om losgeld af te troggelen van familieleden. 

Katsina is de thuisstaat van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari en heeft zwaar te lijden onder criminaliteit. Buhari heeft beloofd om de veiligheid van de scholen te verbeteren, maar dat is dus niet gelukt. 

De zaak doet denken aan de ontvoering van honderden schoolmeisjes enkele jaren geleden. Die werden ontvoerd door de moslimterreurgroep Boko Haram in het noordoosten van Nigeria. Na jaren zijn een groot deel van die meisjes opnieuw terecht. Anderen waren inmiddels getrouwd met terroristen en wilden bij hun gezin blijven. 

Nigeria is met 200 miljoen mensen het meest bevolkte land in Afrika en een groot olieproducent. Het land wordt echter geteisterd door corruptie en spanningen tussen de verschillende etnische en religieuze groepen. In het noorden van het land is de terreurgroep Boko Haram actief. 

Meest gelezen