Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissaris over wantoestanden in kinderopvang: "Ik hoop dat dit een wake-upcall is"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens reageerde in "De zevende dag" ontzet op het onderzoek van Het Laatste Nieuws over enkele mishandelingen in de kinderopvang. "Het was voor mij ook echt een schok toen ik het las. Ik hoop dat dit een wake-upcall is, nu moet men er echt iets aan doen.” 

Afgelopen week kwam Het Laatste Nieuws naar buiten met hun onderzoek. Kinderen met dijbeenbreuken, peuters die in hun blootje in de tuin worden gezet of katten in kinderbedjes, stuk voor stuk schrijnende situaties. 

Wat echter voor nog meer verontwaardiging zorgde is de ondermaatse opvolging door Kind en Gezin. Het agentschap zou te weinig sancties geven en klachten te traag opvolgen, volgens de krant. Kind en Gezin wenste hier bij "De zevende dag niet op te reageren. 

"Dit is een slag in het gezicht van onthaalouders"

Ook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens kreeg al klachten binnen. Echt verrassend waren de feiten dus niet voor haar: “Maar het blijft erg voor de kinderen en ouders die dit meemaken maar het is ook een slag in het gezicht van duizenden onthaalmoeders- en vaders die elke dag het beste van zichzelf geven. Wat er nu uitgekomen is, is ook een blamage voor hen.” 

Bekijk hier het gesprek in "De zevende dag". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Sofie Smets, coördinator van een kinderdagverblijf, kan dat bevestigen: “Het is ongelooflijk dat zulke dingen kunnen gebeuren en dat het ongestraft blijft. Dit zorgt voor een slecht beeld van de hele sector terwijl wij elke dag wonderen verrichten.” 

Volgens Smets zit de kern van het probleem echter nog ergens anders: “In Vlaanderen heb je maar één begeleider per acht kinderen, als je dat in Europees perspectief plaatst zijn wij de slechtste van de klas.”

Lees verder onder de grafiek.

De kinderrechtencommissaris erkent dit probleem: “We vragen om meer te letten op die ratio en te gaan richting 4 of maximum 6 kinderen per begeleider. Acht kinderen per begeleider dat is gewoon een gevaarlijke situatie.” 

Wat de klachten zelf betreft, hoopt Vrijens dat er ook gekeken wordt naar de meldingen die op dit moment hangende zijn en dat Kind en Gezin nagaat of ze daar niet te laks zijn. Sofie Smets verwacht ook meer van het agentschap: “Het is erg dat een instantie die ons eigenlijk zou moeten steunen, nu zwijgt en ons in de steek laat.”

Acht kinderen per begeleider dat is gewoon gevaarlijk

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

Meest gelezen