Archieffoto
Foto Kurt

Liveblog - Minister Van Quickenborne over lockdownfeesten: "Wie manifest regels overtreedt, best meteen voor rechtbank"

De politie heeft vannacht een lockdownfeest met 100 aanwezigen stilgelegd in Laken. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zegt dat de aanwezigen meteen voor de rechtbank kunnen worden gebracht. "Ik denk dat men die afweging ook best maakt." Lees het nieuws over het coronavirus in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Van Quickenborne over lockdownfeesten: "Mensen kunnen meteen voor de rechter worden gebracht"

"We zullen streng blijven handhaven." Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De zevende dag", als reactie op de lockdownfeesten van afgelopen weekend. In Laken werd er een feest met meer dan 100 mensen - "inclusief discotheek en shuttlebus" - stilgelegd. "Mensen die niet willen horen, moeten maar voelen, zeker zij die manifest de regels overtreden."

Viroloog Marc Van Ranst vindt dat er hogere boetes moeten komen. Momenteel gaat het over 250 euro. "Maar de procureur kan beslissen om mensen meteen rechtstreeks naar de rechter te brengen in plaats van een boete op te leggen. In dat geval gaat het om boetes van 1.000 euro of meer. Ik denk dat men best zo'n overweging maakt", zegt Van Quickenborne.

Maar, zo benadrukt de minister nog, "het gaat niet enkel over handhaven". "We kunnen niet overal de politie plaatsen. We moeten mensen motiveren."

Lees hier meer:

Meer dan 11.500 nieuwe besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn op een dag tijd 11.533 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, dat melden de Franse media.

Het nieuwe cijfer is ver verwijderd van de 5.000 die de regering voor ogen had, aldus radiozender Europe-1. Gisteren werden er 13.947 nieuwe infecties opgetekend.

Er zijn ook 150 nieuwe sterfgevallen, tegen 168 zaterdag. In de afdelingen intensieve zorg zijn er 10 patiënten bijgekomen. In die afdelingen liggen nu 2.871 mensen. In totaal zijn 25.239 mensen gehospitaliseerd, 259 meer dan gisteren.

"Voor ons is Gust onze eerste zoon, geen coronababy"

We zijn ongeveer negen maanden na het begin van de eerste lockdown. Negen maanden, dat is ook de tijd van een zwangerschap. En dus vroegen we ons af of uit de eerste lockdown ook kinderen zijn geboren. "Het Journaal" is gaan kijken op de materniteit van het Sint-Augustinus ziekenhuis in Wilrijk. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Alweer lockdownfeestje in Europacollege in Brugge

In het Europacollege in Brugge zijn vorige nacht opnieuw zeven studenten betrapt op een lockdownfeestje. De studenten droegen geen mondmasker en de afstandsregels werden niet nageleefd. 

De politie stelde een proces-verbaal op voor elke student én voor het Europacollege zelf. Want de politie zegt dat de school verantwoordelijk is voor wat er binnen haar muren gebeurt. 

Burgemeester van Brugge Dirk De Fauw (CD&V) is niet blij dat het opnieuw om leerlingen van dezelfde school gaat. De directie had hem afgelopen week, na twee lockdownfeestjes, namelijk nog gezegd dat alle gemeenschappelijke ruimtes zouden worden afgesloten. Maar studenten hebben kennelijk toch weer een manier gevonden een lockdownfeestje te houden.

 

Lockdownfeest met 500-tal aanwezigen stilgelegd in Marseille

De Franse politie heeft afgelopen nacht een lockdownfeest stilgelegd met naar schatting 500 aanwezigen. Het feest vond plaats in een zaaltje in Marseille, in het zuiden van Frankrijk. De organisatoren van het verboden feest worden nog gezocht, melden Franse media en wordt bevestigd door de politie.

Na middernacht viel de politie binnen in het bewuste zaaltje. Daar troffen ze dus zo’n 500-tal clandestiene feestvierders aan. De meesten zouden geen mondmasker gedragen hebben. De politie vond bij de aanwezigen alcohol, drugs en lachgas. 

De politie is nog op zoek naar de organisatoren van het feest. Die hadden 150 euro entreegeld per twee personen gevraagd. De politie deelde boetes van 135 euro uit. In dezelfde zaal zou een aantal dagen eerder nog een feest georganiseerd zijn.

Morgen extra crisisoverleg in Nederland over stijgende coronacijfers

In Nederland is er morgen extra crisisoverleg naar aanleiding van de stijgende coronacijfers. Dat meldt de NOS. Het is niet duidelijk of er morgen ook al een persconferentie komt met eventueel nieuwe maatregelen. 

Het aantal besmettingen blijft zich ondertussen voortzetten in het land. In de afgelopen 24 uur zijn 9.924 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er 760 meer dan gisteren. 

Contactberoepen protesteren en willen zo snel mogelijk weer aan het werk

Op de Heizel in Brussel protesteren mensen uit contactberoepen tegen de corona-maatregelen. Het gaat dan om schoonheidsspecialistes, kappers, uitbaters van nagelstudio's, zonnebanken en fitnesscentra. Zij willen zo snel mogelijk weer aan het werk.

De manifestanten rijden straks in stoet en met zwarte vlaggen naar Brakel, de gemeente waar premier Alexander De Croo (Open VLD) woont. Daar zullen ze een rouwkrans neerleggen omdat, zo zeggen ze, hun sector dood is.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Marc Van Ranst: "Mensen die België binnen willen, zouden we kunnen verplichten een negatieve test voor te leggen"

Marc Van Ranst pleit ervoor dat België mensen zou verplichten een negatieve coronatest voor te leggen als ze het land binnen willen. "We zijn op dat vlak te laks", zegt hij in "De zevende dag". 

"Wij doen op ons labo heel veel testen van mensen die naar gelijk waar reizen. Zij moeten een negatieve test kunnen voorleggen voordat ze dat land binnenkomen. Hier in België is het de zoete inval. Zo'n test verplichten zou heel ontradend werken. En men zou heel wat mensen kunnen opsporen."

Op dit moment is het in België verplicht om een formulier in te vullen als je langer dan 48 uur in het buitenland geweest bent. Als je uit een rode zone terugkomt, moet je 10 dagen in quarantaine en op dag 7 een coronatest afleggen. "We gaan de mogelijkheid geven aan de politie om dat te controleren", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. 

Videospeler inladen...

Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD): "Drones inzetten om te controleren of mensen coronamaatregelen respecteren, is een stap te ver"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maakt zich zorgen over het inzetten van drones om te controleren of mensen de coronamaatregelen naleven. Dat zei hij in "De zevende dag". 

"Iedereen weet dat ik voor nieuwe technologie ben en ik vind ook dat politie en parket die moeten kunnen gebruiken, maar binnen de principes van de rechtstaat. Een drone maakt geen onderscheid tussen het publiek domein en het privaat domein, zoals een tuin. In onze grondwet staat dat het huis onschendbaar is, inclusief de tuin. Niemand heeft zaken met wat er gebeurt in uw huis en in uw tuin. Dus ofwel geef je iemand de toestemming om je huis te betreden, ofwel gebeurt het met toestemming van het gerecht."

"Als een drone gebruikt wordt in het kader van een gerechtelijk onderzoek, bijvoorbeeld om een drugslab op te sporen met warmtesensoren, dan kun je dat doen. Ik vind het persoonlijk een stap te ver dat de politie nu drones zou gebruiken als algemeen middel, enkel om overtredingen tegen de coronamaatregelen vast te stellen." 

Ik denk dat het tijd is dat we hier de puntjes op de i zetten en aan bepaalde gouverneurs en burgemeesters duidelijk maken wat de grens is.

Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie (Open VLD)

Van Quickenborne kondigt aan dat morgennamiddag het college van procureurs-generaal bijeen zal komen, om een aantal principes te verduidelijken in een omzendbrief. "Ik denk dat het tijd is dat we hier de puntje op de i zetten en aan bepaalde gouverneurs en burgemeesters duidelijk te maken wat de grens is. Men gaat er te los mee om op dit ogenblik."

Wat dan met de controle op lockdownfeestjes bij iemand thuis? "De politie kan aanbellen, als er bijvoorbeeld lawaai is of als er veel auto's op de oprit staan", zegt Van Quickenborne. "Als de politie geen toestemming krijgt om binnen te gaan, kunnen ze naar de procureur bellen. Die zal alle elementen afwegen en kan de toestemming geven om binnen te gaan. Wat niet kan, is dat de politie op eigen houtje een slijpschijf of een zaag neemt en binnengaat. Dat is ontoelaatbaar."

Videospeler inladen...

Duitsland gaat weer volledig in lockdown: scholen en niet-essentiële winkels dicht

Vanaf volgende week woensdag wordt in Duitsland opnieuw een zo goed als volledige lockdown ingevoerd en dat tot 10 januari. Opnieuw gaan niet-essentiële winkels en scholen dicht en moeten mensen sociaal contact vermijden. Bondskanselier Angela Merkel heeft daarover een akkoord bereikt met de 16 deelstaten.

Van sint-baard tot onvoldoende ventilatie: wat kan oorzaak zijn van corona-uitbraak in woonzorgcentrum in Mol?

In een woonzorgcentrum in Mol is er een corona-uitbraak na de doortocht van een hulp-sint. We krijgen veel vragen hoe dat kan, want de hulp-sint en zijn twee pieten droegen een mondmasker. Kunnen er nog andere oorzaken zijn? We legden het voor aan viroloog Marc Van Ranst. 

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

Politie legt lockdownfeest met meer dan 100 aanwezigen stil in Laken

In Laken in Brussel heeft de politie vannacht een lockdownfeest met meer dan 100 mensen stilgelegd. Het feest vond plaats in een gerenoveerde loods. Er was een discotheek en een shishabar, met waterpijpen, geïnstalleerd. Er was alcohol en de politie vond ook honderden capsules lachgas. De politie kwam aan om 2 uur vannacht, na een klacht van geluidsoverlast. 

"Het was opvallend om te zien welke voorbereiding daar toch aan vooraf gaat. Dit is niet zomaar geïmproviseerd", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Het materiaal wordt gehuurd, de drank wordt ter plaatse gehaald. In dit geval was er zelfs sprake van een shuttledienst, waar mensen op een ander adres worden opgehaald om naar de feestlocatie vervoerd te worden. Het zijn echt mensen die zeer bewust feesten organiseren, hoewel ze heel goed weten dat het niet mag." 

Want toen de politie aankwam, vluchtte iedereen weg. Toch kon de politie nog 60 mensen identificeren. Het zou gaan om mensen uit het hele land, zowel uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar ook enkelen uit Frankrijk en Nederland. Zij kregen allemaal een proces-verbaal. Het parket moet beslissen wat met hen zal gebeuren. Ze riskeren minstens een coronaboete van 250 euro, en voor de organisator 750 euro.

Lees hier meer:

Ook 14 personeelsleden besmet in woonzorgcentrum in Mol na bezoek van hulp-sint

In het woonzorgcentrum in Mol waar er een corona-uitbraak is na het bezoek van een hulp-sint nu 61 bewoners en 14 personeelsleden besmet. Gisteren bleek al dat er van de 169 bewoners 59 besmet waren. Vandaag is dat aantal bijgesteld, nadat ook het personeel getest is. 

De gemeente helpt het woonzorgcentrum nu om alles onder controle te krijgen. "De besmette mensen worden bij elkaar op een afdeling gezet", zegt Caeyers. "Er zijn ook gemeentearbeiders ingeschakeld en we krijgen steun van het Rode Kruis en de gouverneur. Het zal een heel zware dobber worden en het zal de komende week echt alle hens aan dek zijn."

Het is voor het woonzorgcentrum een gitzwarte dag geweest. 

Wim Caeyers, burgemeester Mol (CD&V)

Volgens de burgemeester is er een inschattingsfout gebeurd. "Het is met de beste bedoelingen gebeurd, maar verkeerd uitgedraaid. Het is voor het woonzorgcentrum een gitzwarte dag geweest. Dat is mentaal heel zwaar om te dragen, zowel voor de hulp-sint, de organisatie als het personeel."

De burgemeester vindt dat de directie ook beter open had gecommuniceerd. "Eerst stelden ze nog dat alles volgens de regels was gebeurd (met afstand houden en mondmasker dragen, red). Maar dan krijg je direct foto's van familieleden van bewoners door waarop te zien is dat dit niet zo was. Nu ontstaan er cowboyverhalen en circuleren er heel ongepaste reacties op sociale media."

Bekijk hier de journaalreportage van gisterenavond over het woonzorgcentrum in Mol waar er na het bezoek van een hulp-sint een corona-uitbraak is:

Videospeler inladen...

Contactberoepen organiseren begrafenisstoet naar woning van premier Alexander De Croo

Aan de woning van premier Alexander De Croo (Open VLD) wordt vandaag een protestactie georganiseerd door de mensen die een contactberoep uitoefenen. Door de coronamaatregelen moeten onder meer de kappers, nagelstylisten of tatoeage-artiesten nog altijd hun zaak gesloten houden. Ze voelen zich gediscrimineerd omdat ze naar eigen zeggen veilig kunnen werken, maar dat dus niet mogen. De protestactie is een symbolische actie, een begrafenisstoet met wagens.

"We vertrekken aan de Heizel in Brussel en rijden dan richting Brakel, volledig coronaproof", zegt Nathalie Vanhaesendonck, nagelstyliste en een van de organisatoren. "Voor veel mensen is het financieel niet meer haalbaar om gesloten te blijven. Sommige mensen die ons aanschrijven zien het niet meer zitten. Ze zien geen uitweg meer."

Vanhaesendonck vindt het ook enorm onterecht dat de contactberoepen niet mogen werken. "De beslissing is niet gebaseerd op cijfers. Dat is waarom wij nu allemaal van ons laten horen."

Videospeler inladen...

Derde golf van het coronavirus in Zuid-Korea raakt niet onder controle

Zuid-Korea meldt een record van 1.030 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het nieuwe record toont aan hoe lastig dit Aziatische land het heeft om nu al een derde golf van het virus in te dijken. De voorbije maanden was er regelmatig lof voor de manier waarop de Zuid-Koreanen de strijd tegen het virus aanpakten. De klemtoon lag er op track and trace, maar ook op veel respect voor de raadgevingen rond sociale afstand.

Maar een heropleving in Seoel en de ruimere regio heeft het land de afgelopen weken verrast. President Moon Jae-in heeft zich zelfs verontschuldigd. Gisteren had hij het over een "heel ernstige" situatie - toen waren er 950 nieuwe besmettingen, wat ook al een record was sinds de start van de pandemie.

De plotse toename van het aantal gevallen komt er na enkele dagen met tussen de 500 en 600 gevallen. Sinds vorige week golden er ook strengere regels in Seoel, de zwaarst getroffen regio. Op sportevenementen zijn nog maximaal 50 mensen welkom, cafés kunnen enkel nog take-awaydranken verkopen en de restaurants moeten om 21 uur sluiten.            

Recordaantal studenten schreven zich in voor hoger onderwijs

Dit academiejaar hebben 270.680 studenten zich ingeschreven in het hoger onderwijs. Dat is een record. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De cijfers staan ook in De Zondag.

Vorig jaar schreven 259.017 studenten zich in voor opleiding in het hoger onderwijs. Dat was toen ook al een record, maar dit jaar stijgt het aantal inschrijvingen nog eens met 4,5 procent. 

Door corona verliest het hoger onderwijs warmte en kleur, maar geen populariteit

Ben Weyts, minister van Onderwijs (N-VA)

Er is een stijging in alle soorten opleidingen. De lerarenopleidingen en de opleidingen in de gezondheidszorg laten een mooie groei optekenen. “Door corona verliest het hoger onderwijs warmte en kleur, maar geen populariteit”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Het is hoopgevend dat meer studenten kiezen voor een toekomst in het onderwijs en in de zorg, twee sectoren die cruciaal bleken tijdens corona”. 

Het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) van de Vlaamse Overheid lijst elk jaar op hoeveel studenten er op 31 oktober ingeschreven zijn voor een professionele bachelor, een academische bachelor, een master, een graduaatsopleiding of een schakelprogramma. 

Sterke groei bij gezondheidszorg en educatieve opleidingen

Er is een stijging in alle soorten opleidingen, maar de groei is nog groter aan de hogescholen (+5,4%) dan aan de universiteiten (+3,4%). Het aandeel van de hogescholen (nu 52% van het hoger onderwijs) neemt zo nog wat toe. Dat is ook het gevolg van de overdracht van bijna alle graduaatsopleidingen van de hoger beroepsopleidingen (HBO5), die sinds vorig academiejaar bij de hogescholen horen. De meeste instellingen verwelkomen meer studenten, met VIVES zuid (+8,7%), PXL (+9,8%) en LUCA (+10,9%) als sterkste stijgers.

De grootste studiegebieden blijven dezelfde. Aan de hogescholen is Handelswetenschappen en Bedrijfskunde het grootste studiegebied. Aan de universiteiten is Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen numeriek de sterkste. Het studiegebied Gezondheidszorg (+3,5%) en de educatieve opleidingen (+3,6%) zetten sterke groeicijfers neer. 

"De coronacrisis heeft het werk van het zorgpersoneel en het onderwijspersoneel voor het voetlicht geplaatst", zegt Weyts. "Zorgkundigen en leerkrachten kwamen terecht in ongezien harde omstandigheden, maar dat schrikt de studenten duidelijk niet af. Integendeel, corona lijkt te zorgen dat er méér jonge mensen geroepen worden naar een toekomst in de zorg en het onderwijs."

Nieuwe coronacijfers: aantal besmettingen daalt niet meer

De coronacijfers in ons land blijven min of meer stabiel. Het gemiddeld aantal bevestigde bemettingen daalt niet meer op weekbasis. Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames is met vijf procent gedaald. Het gemiddeld aantal overlijdens daalt wel nog sterk. 

  • Van 6 tot 12 december zijn er dagelijks gemiddeld 180 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 4 procent.
  • In totaal liggen er nu 2.781 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. 
  • Het gemiddelde aantal overlijdens per dag neemt af. In de week van 3 tot en met 9 december overleden elke dag gemiddeld 91 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor. 
  • Tussen 3 en 9 december werden per dag gemiddeld 2.197 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 1 procent meer dan de week ervoor.
  • Belangrijke nuance: tussen 3 en 9 december werden dagelijks gemiddeld 31.300 tests afgenomen, dat aantal neemt licht toe. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 8,3 procent, wat nog een lichte daling is. Dat betekent dat ruim 8 op de 100 afgenomen tests positief waren.

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de coronacijfers. Van 21 oktober tot 22 november werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Videospeler inladen...

Meest gelezen