Videospeler inladen...

Brusselse politie onderschept lockdownfeest met meer dan 100 mensen in Laken: "Er was zelfs een shuttlebus"

In Laken in Brussel heeft de politie vannacht een lockdownfeest met meer dan 100 mensen stilgelegd. In een gerenoveerde loods was een discotheek en een shishabar geïnstalleerd. "Dit is niet zomaar geïmproviseerd", zegt de Brusselse politie. Die kon nog 60 feestgangers identificeren. Hen wachten minstens fikse boetes.

Om 2 uur vannacht kwam de politie aan bij een gerenoveerde loods in Laken in Brussel. Er waren klachten van geluidsoverlast binnengekomen. Binnen bleek een groot lockdownfeest aan de gang, met naar schatting meer dan 100 mensen. Er was een discotheek, inclusief professionele muziekinstallatie, en een shishabar, met waterpijpen, geïnstalleerd. Er was alcohol en de politie vond ook honderden capsules lachgas. 

Mensen werden op een ander adres opgehaald en naar de feestlocatie vervoerd

Olivier Slosse, woordvoerder politiezone Brussel Hoofdstad Elsene

"Het was opvallend om te zien welke voorbereiding daar toch aan vooraf gaat. Dit is niet zomaar geïmproviseerd", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Het materiaal wordt gehuurd, de drank wordt ter plaatse gehaald. In dit geval was er zelfs sprake van een shuttledienst, waar mensen op een ander adres worden opgehaald om naar de feestlocatie vervoerd te worden. Het zijn echt mensen die zeer bewust feesten organiseren, hoewel ze heel goed weten dat het niet mag." Want toen de politie aankwam, vluchtte iedereen weg. 

Toch kon de politie nog 60 mensen identificeren. Het zou gaan om mensen uit het hele land, zowel uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar ook enkelen uit Frankrijk en Nederland. Zij kregen allemaal een proces-verbaal. Het parket moet beslissen wat met hen zal gebeuren. Ze riskeren minstens een coronaboete van 250 euro, en voor de organisator 750 euro. Al het gevonden materiaal is ook in beslag genomen.

Lees verder onder de foto:

Op de stoep voor de loods liggen nog enkele ampules van lachgas.

Niet het enige lockdownfeest

Het grote feest in Laken was niet het enige onderschepte lockdownfeest vannacht. Er was onder meer ook een feest met 27 personen in een hotel in het centrum van Brussel, en nog in het centrum een kleiner feest met 9 personen.

In een zorgvuldig afgeplakt café ontdekten we een feest met 18 dames

Willem Migom, Antwerpse politie

Ook in Antwerpen waren enkele lockdownfeestjes. Twee feesten met zo'n 20 personen zijn er ontdekt in Deurne. "Opvallend, bij de twee feesten waren enkel vrouwen aanwezig", zegt politiewoordvoerder van Antwerpen Willem Migom. "Eén van de feesten was in een afgesloten café dat zorgvuldig was afgeplakt. Maar na een tip zijn we er binnengevallen. Daar ontdekten we in totaal 18 dames", aldus de woordvoerder. In Leuven en Gent bleef het volgens de politie daar opvallend rustig. In Gent werden wel enkele samenscholingen binnenshuis ontdekt. Het gaat om gezinnen die méér personen hebben ontvangen in hun huis dan mag. 

In Wingene in West-Vlaanderen werd ook nog een verjaardagsfeest ontdekt. Enkele Fransen hadden een vakantiewoning gehuurd. De politie viel iets na 22 uur 's avonds binnen. De aanwezigen vluchtten weg, maar de politie kon nog 18 feestvierders identificeren. En ook in het Waalse Virton, in Luxemburg, huurden enkele Fransen een vakantiewoning. Daar zijn zo'n 50 Fransen onderschept door de politie. Ze kregen allemaal een coronaboete.

Bekijk hieronder het verslag over het lockdownfeest uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: "Deze mensen sneller vervolgen"

Overtreders riskeren minstens een boete van 250 euro. Een organisator zelfs 750 euro. Sommige overtreders riskeren nog meer, als ze voor de rechtbank belanden. In het programma  "De Zevende Dag" zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat hij vindt dat de parketten mensen sneller rechtstreeks naar de rechtbank moeten sturen.  Er zijn bepaalde mensen die het niet willen horen, dan moeten ze het voelen", zegt de minister. 

"De procureur van Brussel kan perfect met de procureur-generaal afspreken dat men in plaats van boetes die mensen rechtstreeks zal dagvaarden voor een rechtbank. Het gaat dan om een boete van 1.000 euro en meer. Ik denk dat men dat soort overwegingen best maakt. Er moet streng gehandhaafd worden", aldus de minister. In Antwerpen heeft het parket eerder al beslist dat alle overtreders op een lockdownfeest rechtstreeks naar de rechtbank worden gestuurd.

Bekijk hier Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne in "De Zevende Dag" over lockdownfeestjes en de coronacijfers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen