Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Britse regering raadt supermarkten aan extra levensmiddelen in te slaan

Britse ministers hebben supermarktketens aangeraden extra levensmiddelen en andere waren in te slaan, nu een zogenaamde no deal alsmaar waarschijnlijker wordt. Dat schrijft The Sunday Times. Leveranciers van medicijnen en vaccins kregen het advies om voor zes weken voorraad op te slaan op beveiligde locaties in het Verenigd Koninkrijk. 

Voor de zwaarst getroffen industrieën komt er een reddingspakket van miljarden, weet dan weer The Sunday Telegraph. De Britse steunvoorstellen bevatten onder meer pakketten voor schapenboeren, vissers, autofabrikanten en leveranciers van chemicaliën die na 1 januari te maken krijgen met verstoring van de handel of tarieven van de Europese Unie, aldus de krant. Het zou gaan om een pakket ter waarde van 9 tot 11 miljard euro.

Britse ministers hebben supermarkten gewaarschuwd voedselvoorraden aan te leggen omdat een no-dealbrexit steeds dichterbij komt. De overheden vrezen tekorten nu de gesprekken met de EU vastlopen. Premier Boris Johnson is klaar de planning over te nemen als Groot-Brittannië ervoor kiest geen akkoord te sluiten en zal een exit-operatiecommissie voorzitten, meldde de krant.

De gesprekken tussen Brussel en Londen zijn dit weekend nog bezig, maar komen vandaag in een beslissende fase. Later op de dag moet duidelijk worden of de twee partijen nog verder praten, of toch een brexit zonder handelsakkoord zullen aanvaarden. Eind dit jaar loopt de overgangsperiode af nadat Londen eind januari de EU verliet. Vanuit Londen was al te horen dat wat de EU op tafel legt voor hen onaanvaardbaar is.

Meest gelezen