Meer dan de helft van de Vlamingen al bereid om zich te laten vaccineren

Meer dan de helft - 56 procent om precies te zijn - van de Vlamingen is vandaag al bereid om zich te laten inenten tegen het coronavirus. 13 procent twijfelt nog. Dat blijkt uit een bevraging van de universiteit van Gent. Zo komen we nog niet aan de 70 procent die we nodig hebben om als bevolking beschermd te zijn tegen het vermaledijde virus, maar motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste is optimistisch.

Groepsimmuniteit, dat is het toverwoord om een einde te maken aan de corona-epidemie. Als zo’n 70 procent van de bevolking immuun is voor het virus, dan zitten we eindelijk veilig. Het zijn de vaccins die ons deze immuniteit volgend jaar moeten bezorgen. 

Maar in hoeverre zijn de Vlamingen bereid zich te laten vaccineren? Uit een bevraging van de universiteit van Gent voor de taskforce “Psychologie & corona” bij ruim 6.000 Vlamingen blijkt dat ruim de helft van de bevraagden vandaag al bereid is om zich te laten inenten. 

Dat stemt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste al optimistisch. “Het positieve en hoopvolle nieuws is dat 56 procent van de bevraagden bereid is zich te laten vaccineren. 13 procent twijfelt nog.” Als die 13 procent nog overtuigd kan worden zitten we bijna aan de beoogde 70 procent.

Positieve spiraal

De kaap van de 70 procent halen, is haalbaar, schat Vansteenkiste in, omdat ook een dikke helft (57 procent) bereid is om om anderen te motiveren om zich te laten vaccineren. 

“Dat is heel goed nieuws, want als we elkaar gaan aanmoedigen, kunnen we een positieve spiraal creëren waardoor meer en meer mensen bereid zijn om zich te laten inenten.”

Als we ons door anderen laten beïnvloeden om ons al dan niet te laten vaccineren, door wie is dat dan? Uit de enquête blijkt dat dat voornamelijk onze huisarts, apotheker en experten zijn. 

Dat is logisch volgens Vansteenkiste: “Met onze huisarts en onze apotheker hebben we immers een vertrouwensband, en zij hebben wetenschappelijke expertise waardoor ze het wantrouwen bij de mensen kunnen wegnemen.”

Meest gelezen