Extra crisisoverleg in Nederland over coronamaatregelen morgen, viroloog: "Mensen houden zich niet aan de regels"

Nederland houdt morgen een extra crisisoverleg, nu de coronacijfers er blijven stijgen. Mogelijk worden enkele maatregelen verstrengd. "De situatie is dramatisch, en dat is waarschijnlijk omdat mensen zich niet aan de regels houden", zegt viroloog Ab Osterhaus in "De zevende dag".

Het gaat niet goed met de cijfers in Nederland: de afgelopen 24 uur zijn er 9.924 bevestigde besmettingen gemeld.  "Maar het zijn niet alleen de besmettingen, ook de ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve zorg loopt op, dat is ook de trend in Europa", zegt viroloog Ab Osterhaus. 

De voorbije week zijn er nu al meer dan 56.000 Nederlanders besmet en dat is 18.000 meer dan de week tevoren. 

Bekijk hieronder het gesprek met Ab Osterhaus uit De Zevende Dag. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

"We zien dat er weinig homogeniteit is in Europa. In Duitsland gaan de winkels opnieuw sluiten, in België was dat ook zo, maar in Nederland doen we dat niet. Dat creëert dan een watervaleffect, zoals we dat eerder gezien hebben, waarbij bijvoorbeeld Belgen in Nederland komen winkelen, en dat zal ook met de Duitsers gebeuren als wij onze winkels niet sluiten", aldus Osterhaus.

Ook over Kerstmis is de viroloog niet optimistisch: "Als we nu de regels niet strak houden dan gaan we daar in januari de prijs voor betalen, en dat zal voor Nederland erg belangrijk zijn, omdat we nu al bijna tegen onze grens aanlopen."

Overleg aan de gang

Het kabinet van premier Mark Rutte zat vandaag samen om de situatie in te schatten. Voorlopig mogen de Nederlanders met kerst drie mensen thuis uitnodigen. Maar Rutte waarschuwde eerder deze week al dat daar nog verandering in zou kunnen komen als de cijfers niet verbeteren.

Morgen is er een extra crisisoverleg en ministerraad. Het is niet duidelijk of er dan ook al een persconferentie komt. De kans bestaat dat dat pas dinsdag zal zijn. 

Wat er aangekondigd zal worden, is nog niet duidelijk, maar volgens de omroep NOS zullen de maatregelen "ingrijpend" zijn. Sluiting van niet-essentiële winkels zoals tuincentra en kledingwinkels zou worden overwogen, net als dierentuinen en bibliotheken.  In tegenstelling tot in België zijn die in Nederland eerder altijd opengebleven.

Meest gelezen